Fotograf Silje Østmoe og Leif Hatland
Det er mye vi ikke vet om spebarnskolikk. Vi kjenner ikke årsaken til kolikk. Kanskje er det heller ikke samme årsak hos alle barn?
Det er ingen holdepunkter for å påstå at kolikk skyldes luft i magen, sier fagfolkene. Noen mener det henger sammen med en umodenhet i mage og tarmkanal. Det ser ut til at kumelkallergi eller melkeintoleranse er årsaken hos endel barn. Det er altså mange teorier om årsaken til kolikk, men ingen ser ut til å ha løsningen.
Når er det kolikk?

Nettene kan bli lange med en kolikkunge.
Vanligvis kaller vi det kolikk når et spebarn er urolig og har gråtetokter. Men førsteamanuensis Sølvi Helseth ved Høgskolen i Oslo, forteller at det ikke er enighet blant fagfolk om hva som skal være tilstede for å definere tilstanden som spebarnskolikk.
Alle er enige om at kolikkbarn gråter mye. Men hvor mye, hvordan og hvorfor de gråter, er det for tiden ikke enighet om.
Definisjon på kolikk
Sølvi Helseth foreslår følgende definisjon: Et barn som ellers er friskt, har kolikk når det gråter og/eller er urolig mer enn tre timer om dagen, i mer enn tre dager i uka, i mer enn tre uker.
10-15% av alle spebarn får kolikk. Når barnet er blitt tre måneder gammelt, er heldigvis det hele som oftest gått over.

Førsteamanuensis Sølvi Helseth
De gode rådene
- Hvis barnet gråter mer enn normalt, bør man oppsøke helsestasjonen for å utelukke at det kan være noe annet enn kolikk, sier Sølvi Helseth.
Hun råder også foreldrene til å studere barnets gråtemønster og planlegge dagen i forhold til gråtetidene.
Ellers er det et godt råd å gi barnet sukkervann, slik mange seere foreslår, - 1 strøken spiseskje sukker til 1 dl. vann.
- Sukkervannet lindrer smerten, sier Helseth, men det tar ikke vekk årsaken til kolikken.

1 strøken spiseskje sukker til 1 dl. vann.
- For å finne ut om barnet reagere på kumelk, kan det være lurt å kutte ut melkeprodukter i mors kost og i morsmelktilsetninger for en tid, råder Helseth. Men da må mor skaffe seg nok kalk i kosten på annen måte.
- Monotone lyder og jevn rugging kan også roe ned barn som har kolikk. Derfor er det mange foreldre som tar barnet med på daglige bilturer i denne perioden, sier Helseth
Desperate foreldre
Helena Hedmann og Simen Jagland i Drammen har et barn med kolikk. Det startet en uke etter fødselen. Da begynte lille Madikken å gråte utrøstelig ved halv 9-tiden om kveldene.
Det er tydelig at hun har smerter. Den lille kroppen knytter seg sammen, for så å spenne seg ut i neste øyeblikk.
Desperat
De har prøvd det meste for å hjelpe Madikken, også slikt som har usikker effekt. De har vært hos kiroprakter. Det hjalp godt – en stund. De gir henne te av karvfrø. I det siste har hun også fått fotsoneterapi.
- Hun er faktisk blitt vesentlig bedre etter fotsoneterapien, sier Helena. Tro det eller ei!

- Man blir jo litt desperat, innrømmer Jagland. Og det er jo gjerne slik, at man prøver alt for at barnet skal få det bra, også det man ikke tror på som voksen.
Og de har fått bekreftet noe de har har vært urolige for.
- Vi har forstått at det ikke er oss det er noe galt med, sier Simen Jagland.
Tilrettelagt for nett av Gunnar Holthe