Hopp til innhold

Nå skal flåtten avsløres

Stadig flere blir syke etter flåttbitt. Men ingen vet hvor mange som oppsøker lege etter at flåtten har slått til. Nå skal svaret på bordet.

Flått

Det er fortsatt mye man ikke vet om flåttens herjinger.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Fastlegene og legevaktene i Agder-fylkene, Vestfold og Telemark deltar nå i en undersøkelse som skal vise hvor mange pasienter som oppsøker dem på grunn av sykdom forårsaket av flåttbitt.

Som oftest er det pasienter med hudutslettet erythema migrans (EM) legene møter. Utslettet er et rødt merke rundt bittstedet som gradvis blir større. Dette kan være et faresignal om mulig smitte fra flåttbitt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES MER OM FLÅTT:
SLIK SMITTER DEN OG SLIK BESKYTTER DU DEG.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Blir ikke registrert

Rød ring etter flåttbitt.

Et rødt utslett som brer seg rundt flåttbittet er et velkjent signal om mulig infeksjon.

Foto: GV-Press

Men forekomsten av dette utslettet blir ikke registrert i Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Dermed vet ingen hvor ofte folk oppsøker lege for å sjekke seg etter flåttbitt.

Hvert år rapporterer meldingssystemet om rundt 350 tilfeller av flåttsykdommen borreliose.

- Men ettersom utslettene ikke blir registrert, ligger tallet på legebesøk langt høyere enn dette, sier doktorgradsstudent Knut Eirik Eliassen ved seksjon for allmennmedisin på Universitetet i Oslo til Dagens Medisin . Han står bak den nye studien sammen med professor Morten Lindbæk.

Fastlegene som deltar i undersøkelsen bruker en minnebrikke med et dataprogram som registrerer konsultasjoner for flåttbitt og hudutslettet EM. Legejournalene fra perioden 2005 - 2009 skal undersøkes, og pasientene er anonyme.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva virker best?

Undersøkelsen skal også se nærmere på hvilken antibiotikabehandling fastlegene gir til pasienter med det røde hudutslettet.

Når alle data er samlet inn, skal man analysere hvilken behandling som fungerer best for pasienter med røde utslett.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Undersøkelsen omfatter også testing av 1200 blodgivere i Sogn og Fjordane. De skal sjekkes for TBE-virus og sykdommene borreliose og skogflåttencefalitt, og besvare et spørreskjema om hvorvidt de har vært utsatt for flåttbitt og om egen helse.

Svensk-norsk undersøkelse

I tillegg til alt dette, skal befolkningen i Arendal delta i en annen stor undersøkelse som omfatter 10.000 personer i Sverige og Norge som er bitt av flått. Også flåttene som bet dem skal undersøkes.

I Arendals-området er det i år registrert fire ganger så mye flått som i fjor.

Målet med denne undersøkelsen er å finne ut hvor smittsom flåtten faktisk er og hva som gjør - og eventuelt ikke gjør - at vi blir syke. For det vet man fortsatt ikke nok om.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)