NRK Meny
Normal

Skummel flått-type nærmer seg Norge

Taigaflåtten, som bærer på en spesielt aggressiv variant av TBE-viruset, rykker nærmere. – Vi følger med, sier Folkehelseinstituttet.

Flått
Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Taigaflåtten er allerede påvist i Finland. Og svenske helsemyndigheter skal i sommer lete etter eksemplarer av flått-typen, som er bærer av en farligere, østlig variant av TBE-viruset enn den som finnes fra før i Skandinavia.

- Vi hadde et tilfelle av TBE i Västerbotten i fjor som vi mistenker kan ha vært av den sibirske, eller østlige typen. Men vi rakk aldri å ta prøver for å konstatere det, sier Marika Hjertqvist, epidemiolog ved svenske Smittskyddsinstitutet (SMI) til nyhetsbyrået TT.

LES OGSÅ: ME-syke smittet av flått?

- Ingen snarlig invasjon

Til forskjell fra den skandinaviske varianten av skogflåttencefalitt (TBE) er den østlige farligere og har høyere dødelighet.

Flåttekspert Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet avdramatiserer situasjonen.

- Vi står i alle fall ikke foran noen snarlig invasjon av taigaflåtten her i landet, sier han til NRK.

Han forteller at det er liten sjanse for at denne flåtten dukker opp i Norge.

LES OGSÅ: 24 spørsmål og svar om flått

LES OGSÅ: Vurderer flått-beredskap

Flåttbåren sykdom

  • Flått kan i Norge hovedsakelig overføre to ulike sykdommer. Lyme borreliose er den langt vanligste.
  • Skogflåttencefalitt (tick borne encephalitis – TBE) forekommer sjeldnere i Norge. Sykdommen skyldes et virus (TBE-viruset) og kan gi alvorlig sykdom i form av hjernebetennelse. I de siste fem årene har det vært meldt 1-13 tilfeller av denne sykdommen til Folkehelseinstituttet. I 2007 ble det for første gang meldt mer enn 10 tilfeller.
  • Den skandinaviske varianten av skogflåttencefalitt (TBE) er nå en etablert sykdom i kystdistriktene i Sør-Norge.
  • I ti års perioden fra 1997 til 2007 er det registrert til sammen 24 innenlandsk smittede tilfeller av skogflåttencefalitt i Norge, 20 smittet i Agder fylkene, to i Vestfold og to i Telemark.
  • Folkehelseinstituttet følger nøye utviklingen av skogflåttencefalitt i Norge.
  • Selv om det de siste årene har vært en økning i antall diagnostiserte tilfeller av sykdommen, er det foreløpig ikke grunnlag for å endre de gjeldende anbefalingene om vaksinasjon.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.