Hopp til innhold

Nå kan du drepe madrassmidden

Til helga blir det iskaldt. Allergiekspert anbefaler å sette ut madrassen og utnytte kulda til å drepe midden.

Midd og seng

Mange har midd i madrassen.

Foto: (montasje) Lene Granli/NRK og STAMI

Det er vanskelig å putte sengemadrassen i vaskemaskinen på 60 grader. Men når sprengkulda kommer kan du benytte anledningen til å fryse ihjel de små krabatene som kravler rundt i sengen din.

Rose Lyngra får stadig flere henvendelser fra folk med allergi.

- Sett madrassen ut i kulda, sier Seniorrådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Rose Lyngra.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

I sommer anbefalte seniorrådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Rose Lyngra, å kvitte seg med husstøvmidd ved å ikke re opp sengen. For det kan være ubehagelig, både fysisk og psykisk, å ha selskap av mikroskopiske edderkoppdyr der du sover.

Nå som temperaturen kryper stadig nedover har Lyngra enda et råd:

– Hvis man har mulighet til å legge ut madrasser og overmadrasser, så er det veldig fint å utnytte kulden. Dette er så store ting at man ikke får de ned i fryseren eller inn i vaskemaskinen.

– Og har du tepper på soverommet kan det være en fin anledning til å legge ut disse også, sier Lyngra.

15 minus i 8 timer

Astma- og Allergiforbundet mener det må ca. 15 minusgrader til for å fryse ihjel husstøvmidden, og til helga ser det ut som om det blir muligheter, i alle fall i Østlandsområdet.

Madrassen bør stå ute i omtrent åtte timer, så hvis du for eksempel skal på hytta i helga kan det være en idé å sette den ut før du reiser.

– Men pass på å bruke presenning eller lignende slik at det ikke blir vått, det er jo snø ute. Og så må det bankes godt før du tar den inn, påpeker Lyngra.

Skal du ikke på hytta kan det være lurt å starte tidlig om morgenen slik at du får varmet opp sengetøyet igjen, og slipper å legge deg i iskald seng.

– Overdrevent problem

Husstøvmidden som finnes i madrass og sengetøy er ufarlig, men kan gi allergiplager.

– Og de som utsettes for veldig mye husstøvmidd, eller har nedsatt immunforsvar, kan utvikle allergi, sier Lyngra.

LES OGSÅ: Foreldre skyld i spredning av lus

LES OGSÅ: Hvesing kan være tegn på astma

Nedfrysing er også en metode som Folkehelseinstituttet anbefaler for å bli kvitt husstøvmidden, men avdelingsdirektør og allergiprofessor Martinus Løvik mener middallergi ikke er et veldig stort problem.

Professor Martinus Løvik ved NTNU og Folkehelseinstituttet.

Professor i allergi ved NTNU og Folkehelseinstituttet, Martinus Løvik tror ikke middallergi er et stort problem.

Foto: Folkehelseinstituttet

- Er det midd der og du er allergisk mot det, så blir det et kraftig utslag som er ubehagelig. Men vi har sett at det er ikke så vanlig med midd rundt omkring som vi har trodd. Det virker som et overdrevent problem.

I en undersøkelse Folkehelseinstituttet gjorde i Oslo fant de målbare mengder husstøvmidd i 4% av leilighetene. Og ca. 10% av de undersøkte testet positivt på middallergi.

– Det er vanlig at mange flere tester positivt enn de som reelt reagerer på midd, sier Løvik.

Han påpeker at forekomsten av midd ikke er veldig godt undersøkt, og at den også er klimaavhengig. Midden trives bedre i fuktige kyststrøk enn i kaldere og tørrere innlandsstrøk.

– Men har du midd er kulde en ypperlig måte å bli kvitt den på.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)