Det er umulig å se i butikkhyllene hvilke matprodukter som inneholder bisfenol A, eller BPA.
NRKs programleder spiste bare boksemat med BPA i to dager, og det ga skyhøy økning av BPA i urinen.
Vi vet at BPA er mye brukt i metall- og hermetikkemballasje, og da særlig i epoxilakken på innsiden av hermetikkbokser. Denne lakken er der for å beskytte maten mot metaller og rust fra selve boksen.
- LES OGSÅ: Hører ikke hjemme i menneskeføde
BPA lekker ut i maten
Vi vet også at dette hormonforstyrrende kjemikaliet kan smitte fra emballasjen til maten, men ikke hvor mye.
En analyse utført av NIVA, Norsk institutt for vannforskning, på oppdrag fra Forbrukerinspektørene og Forbrukerrådet, viste målbare mengder i flere produkter. Utvalget består av populær hermetikk fra norske butikker.
Resultatene
Analysene viste at Vesteraalens fiskeboller på boks inneholdt mest BPA, etterfulgt av Rema 1000s tomatpuré på boks. NIVA fant også målbare mengder BPA i Joikakaker og Spaghetti à la Capri.
I påleggene på tube, Stabburets Makrell i tomat og Kavlis Skinkeost, fant de ikke målbare BPA-verdier.
- LES OGSÅ: Miljøgift i tåteflasker
Overrasket over funnene
På Vesteraalens hermetikkfabrikk er de svært overrasket over funnene. I 2012 kontaktet de boksmatleverandørene med et ønske om å skifte til BPA-fri emballasje. De byttet hermetikkbokser i produksjonen, og bruker i dag en porselensbeskyttelse inni boksene som de har en skriftlig garanti på at er BPA-fri.
NIVA fant imidlertid BPA både i matprøvene og i selve boksen.
– Dette vil vi selvfølgelig undersøke, men det er viktig å understreke at det nivået som er funnet er 33 ganger lavere enn den fastsatte grenseverdien. Det vil si at du må spise 220 kilo fiskeboller hvis du er en mann på 80 kilo per dag, hvis du skal komme opp i grenseverdiene, sier Geir Wilhelm Wold, administrerende direktør i Vesteraalens.
Vesteraalens vil nå gjøre egne undersøkelser av boksene og fisken, for de ønsker rene og BPA-frie produkter.
– Vi vil selvfølgelig adressere dette til vår emballasjeleverandør, hvis vi konstaterer at det stammer fra emballasjen. Vår holdning er at ingenting skal være i produktet som ikke må være der, sier Wilhelm Wold.
Rieber & Søn opplyser overfor NRK at de har skriftlig garanti fra sin leverandør om at emballasjen er fri for Bisfenol A (BPA).
– Vi er derfor svært overrasket over funnet FBI og NIVA har gjort, og vil få leverandøren til å foreta ytterligere analyser så fort som mulig, sier Hanne Dankertsen, kommunikasjonssjef i Rieber & Søn.
Rieber & Søn står blant annet bak produkter som Spaghetti ala Capri. De skriver til NRK BPA kun inngår i produksjon av lakken (herding av lakken) som legges på innsiden av hermetikkboksene.
«Det er ikke mulig å spore BPA verken i lakken eller i maten.»
De legger også til:
«Dersom man skal få i seg BPA gjennom våre produkter, må man spise flere kvadratmeter metallemballasje hver dag.»
LES OGSÅ: Du kan ufrivillig ta på Bisfenol A hver dag
Gir BPA i kroppen
Selv om noe av maten som er analysert inneholdt BPA, betegnes innholdet som lavt og langt under grenseverdien for hva som anses som helsefarlig av matmyndighetene. Hvor mye vi tåler av stoffet er imidlertid kraftig omdiskutert.
– I denne sammenheng vil noen bestride at det er så høyt, men poenget er at det finnes BPA i maten, sier Øyvind Odland, professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø.
– Poenget for meg som forsker og doktor er at det finnes, og poenget er å se hva det gjør med kroppen vår, sier Odland og henviser til den skyhøye stigningen av BPA som Marit og Martin fikk etter ett døgn med hermetikk.
Hvilken hermetikk som bidro til den store BPA-økningen, vet vi imidlertid ikke.
- LES OGSÅ: Bisfenol A skader sædkvaliteten