NRK Meny
Normal

Menn vil seile – kvinner passe barn som pensjonister

En undersøkelse viser at pensjonister ikke nødvendigvis er helt enige om hva de ønsker å bruke tid og penger på. Mens pensjonerte menn gjerne vil dyrke hobbyer og interesser, er kvinnene opptatt av barnebarna. Men pensjonister krangler likevel lite, ifølge Seniorsaken.

Seiler

Mens dette er drømmen for menn, vil kvinner helst bruke pensjonisttilværelsen på barn og barnebarn, skal vi tro en ny dansk undersøkelse.

Foto: Colourbox

En ny dansk undersøkelse gjennomført av YouGov for pensjonsselskapet SAMPENSION viser at drømmene for pensjonisttilværelsen dreier seg om opplevelser, reiser, hobbyer og barn og barnebarn.

Riktignok er ikke menn og kvinner helt enige om hva de setter høyest. Mens 45 prosent av mennene oppgir at deres pensjonisttid og -penger skal brukes på hobbyer som bil og båt, er tallet under 30 for kvinnene.

Over 60 prosent av kvinnene vil derimot prioritere barn og barnebarn, mens tallet for menn her er 50 prosent.

Les også: Nytt liv med 30 nye barnebarn

- Krangler mindre

- En klar fordel er at pensjonister krangler mindre med hverandre enn andre, uansett om de er enige eller uenige om hva de ønsker å bruke tid og penger på. De har antagelig innsett at det er bedre å bli gamle sammen enn å lete etter ny partner, sier informasjonssjef i Seniorsaken, Dag Bredal til NRK.no.

- Men de færreste røper nok sine innerste drømmer til en ung student som gir ti sekunders betenkningstid og kun er en stemme i telefonen, sier han.

Bredal kjenner ikke til noen tilsvarende norsk undersøkelse, men det finnes undersøkelser om sparing og pensjon – og konklusjonen er klar.

Les også: - Dritgodt å seile i hildringstimen

- Urealistiske forventninger

- Norske arbeidstakere vet gjennomsnittlig for lite om pensjon. De tror at folketrygd og eventuelle tilleggspensjoner er høyere enn de er, sparer lite og planlegger feil. Gjennomsnittlig pensjon er kun 65 prosent av lønn som yrkesaktiv, sier Bredal.

- Det betyr at mange må redusere aktivitetene i forhold til det de er vant til, så sant de ikke har formue, sier han.

Dette bekreftes også i den danske undersøkelsen. Utover faste utgifter oppgir nesten 50 prosent at de ender med å bruke mesteparten av sine pensjonspenger på alminnelig forbruk i stedet for å innfri drømmene sine. Dag Bredal i Seniorsaken tror mange yrkesaktive har urealistiske forventninger til pensjonisttilværelsen.

Les også: Pensjonister vil jobbe

- Reiser mindre enn yrkesaktive

- Av norske undersøkelser går det frem at de fleste ønsker å reise og oppleve nye ting som pensjonister, men i virkeligheten er reiseaktiviteten størst de første årene som pensjonister, for deretter å avta merkbart, sier Bredal til NRK.no.

- Motsatt av hva vi innbiller oss, reiser pensjonister mindre på ferie enn yrkesaktive. Dette fremgår av reiselivets statistikk, sier han.

Mannlige pensjonister koser seg derimot på kafeer og restauranter. Også her er det nemlig forskjell på menn og kvinner; i den danske undersøkelsen oppgir hele 17 prosent av mennene at de bruker sin pensjon på å spise ute, mot 7 prosent av kvinnene.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.