Hopp til innhold

Menn er bedre til å gjøre flere ting samtidig

Den seiglivede myten om at kvinner er bedre enn menn til å multitaske, blir nå motbevist av svenske forskere.

multitasking

I studien kom det frem at forsøkspersonene som i utgangspunktet var gode til å lagre og bearbeide informasjon og hukommelse, naturligvis også var de flinkeste til å multitaske.

Foto: Illustrasjonsfoto/NRK

Det har lenge vært en gjengs oppfatning at kvinner er flinkere til å sjonglere arbeidsoppgaver enn sine ektefeller.

Men ifølge studien til professor Timo Mantyla ved Stockholms Universitet, er konklusjonen stikk motsatt: Menn mestrer multitasking bedre enn kvinner.

Men menns overlegenhet i multitasking gjelder riktignok bare under kvinners eggløsningsperiode.

Sammenheng med godt arbeidsminne

I studien deltok 160 menn og kvinner mellom 20 og 43 år.

Forsøkspersonene måtte holde orden på tre digitale regnestykker med løpende sifferserier, som gikk i ulike hastigheter og var delt av forskjellige fargefelt på dataskjermen. Deltagerne skulle markere når enkelte sifferserier ble vist og fikk titte på skjermen så ofte de ville.

Ifølge forskeren kan denne oppgaven sammenlignes med å lage et komplekst måltid, ved å kutte, samle og tilberede ingrediensene på forskjellige og presise tidspunkter.

Ingen av disse oppgavene er vanskelige hver for seg, men det er koordineringen som gjør det utfordrende.


Samtidig skulle deltagerne også holde styr på vanlige svenske navn som dukket opp ovenfor regnestykket på skjermen. Når samme navn ble vist etter fire ganger, skulle forsøkspersonen trykke på en knapp.

Dette kan simulere en situasjon hvor man for eksempel forsøker å hjelpe en tredjeklassing med leksene, mens man kutter grønnsaker og tilbereder et måltid, mener Mantyla.

Studien viste at både menn og kvinner som i utgangspunktet har et godt arbeidsminne - altså den delen av hukommelsen som er knyttet til midlertidig lagring og bearbeidelse av informasjon - også var de flinkeste til å multitaske.

Men individuelle forskjeller kunne likevel ikke forklare resultatet som viste at menn er bedre til å gjøre flere ting samtidig, forklarer Mantyla.

– Hverdagslige observasjoner kan forsterke påstanden som av og til betraktes som en vitenskapelig sannhet, som for eksempel at kvinner klarer å gjøre flere oppgaver samtidig, mens menn må fokusere på én ting om gangen.

– Resultatet i denne studien viser det motsatte: At menn er bedre på å multitaske enn kvinner, sier Timo Mantyla i en pressemelding.

Resultatet avhenger av menstruasjonssyklusen

Resultatet, som vil bli presentert i det vitenskapelige tidsskriftet Psychological Science, antyder også at dem som har god romfølelse, er dyktigere til å gjøre flere ting samtidig.

I tillegg påvirker kvinnens menstruasjonssyklus evnen til å gjøre flere ting samtidig. For kvinners romfølelse er nemlig knyttet til menstruasjonssyklusen.

– Tidligere studier viser at kvinners evne til å orientere seg i rommet varierer gjennom menstruasjonssyklusen, med høy kapasitet rundt menstruasjonen og betydelig lavere rundt eggløsningen, når østrogennivået er høyt, sier Timo Mantyla og fortsetter:

– Med dette som utgangspunkt viser studien at kløften i ytelsen mellom menn og kvinner henger sammen med den kvinnelige menstruasjonssyklusen.

Resultatet viste nemlig en klar forskjell i multitasking mellom menn og kvinner i eggløsningsfasen, mens denne overlegne kjønnsforskjellen ble eliminert da kvinnene hadde menstruasjon.

Så det er komplisert. Men disse funnene kan kanskje undergrave utbredte og populære forestillinger om at kvinner er dyktigere til å håndtere flere ting på en gang.

– Vanskelig å komme med en endelig konklusjon

Psykologiprofessor Hanne Haavind ved Universitetet i Oslo forteller at multitasking er blitt et populært forskningsområde.

Hanne Haavind

Hva kvinner og menn er best på, avhenger ikke bare av de personlige forutsetningene, men også hva de er blitt opplært til, har engasjert seg i, og hva de har hatt makt til å gjennomføre, mener psykologiprofessor Hanne Haavind.

Foto: UiO

Dette medfører også at det finnes en rekke forskjellige måter å utforske – og ikke minst måle – hvor gode folk er til å gjøre flere ting på en gang:

– Dette gjør det vanskelig å komme med en endelig konklusjon på hvem som er best i denne sjongleringskunsten, sier Haavind.

De svenske forskerne antar at oppgavene de har laget tilsvarer hverdagslivets mestring av leksehjelp og måltidsforberedelser. Men det er ikke sikkert at denne antakelsen treffer helt blink, mener Haavind.

– Tradisjonelt sett har kvinner vært gode til å håndtere forskjellige oppgaver som dukker opp og gjentar seg gjennom dagen – og natten – og som kommer tilbake dag etter dag.

Slike oppgaver er bestemt av menneskelige behov og regulering fra sulten til mett, fra trett til våken, fra vått til tørt, fra skittent til rent, fra rot til orden osv.

– Når kvinner i posisjon som mødre utvikler kapasiteten til å følge med i andre behov og ta hensyn til dem, er det ikke bare en intellektuell oppgave, men en følelsesmessig regulering.

Denne form for multittasking vil ikke bare gi stress, men også redusere stress for kvinnene selv og for dem de har omsorg for, forteller Haavind og legger til:

– Det kan være menn har den samme kapasiteten som kvinner på dette området, men at de ikke har utviklet den på samme måte.

Kvinner overgår menn på IQ-tester - for første gang i historien

Oppgaver kan også organiseres i tid på en kummulativ måte, hvor man overskrider døgnets begrensninger og avsetter tid til en spesiell oppgave, forklarer Haavind.

– Denne oppgaven kan man vende tilbake til igjen og igjen inntil man er fornøyd med produktet. Da er det konsentrasjon og utholdenhet som gjelder, noe som menn kanskje er er blitt ansett som dyktigere til.

– Hva kvinner og menn er best på, avhenger ikke alltid så mye av de personlige forutsetningene, men også hva de er blitt opplært til, har engasjert seg i, og hva de har hatt makt til å gjennomføre, avslutter Haavind.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)