NRK Meny
Normal

Lever selvangivelsen med kort

I dag sendes selvangivelsen ut. 2,1 millioner har allerede smartkortet de trenger for å levere selvangivelsen. Spillkortet fra Norsk Tipping er ett alternativ.

Siste frist for å levere selvangivelsen er 30.april

En av måtene du kan levere, eller gjøre endringer og levere selvangivelsen, er ved å bruke et såkalt 'buypass smartkort' med elektronisk ID.

Foto: Kvale, Jens O. / SCANPIX

Skatteetaten sender nå ut de første selvangivelsene.

Foreløpige beregninger viser at 2,3 millioner får igjen på skatten . Rundt 850.000 får restskatt på tilsammen 12,5 milliarder kroner.

En av måtene du kan levere, eller gjøre endringer og levere selvangivelsen, er ved å bruke et såkalt "buypass smartkort" med elektronisk ID.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Spillkort fra Norsk Tipping

Spillkortet fra Norsk Tipping er ett av tre smartkort du kan bruke for å levere, eller gjøre endringer på selvangivelsen.

Foto: Buypass

'

Høyt sikkerhetsnivå

Gunnar Lindstøl, Adm.direktør, Buypass AS

Gunnar Lindstøl, Adm.direktør, Buypass AS

Foto: Buypass

Fra tirsdag 23. mars vil tallene fra selvangivelsen være tilgjengelig elektronisk på Altinn.

Smartkortet finnes i tre varianter:

  • Ansattkort
  • Spillkort fra Norsk Tipping
  • Altinnkort

- Buypass Smartkort gir det høyeste definerte sikkerhetsnivået til elektronisk ID og elektronisk signatur i det offentlige, sier Gunnar Lindstøl, administrerende direktør i Buypass, til NRK.no.

Altinn har fire forskjellige sikkerhetsnivåer, og smartkortet ligger på nivå fire.

- Det finnes ingen andre alternativer på nivå fire fra Altinn, opplyser Lindstøl.

Smartkortet må brukes sammen med en firesifret PIN-kode.

- Det er ca 140.000 Buypass Smartkort distribuert til ansatte i diverse bedrifter. Dette inkluderer profesjoner som for eksempel regnskapsførere, revisorer, advokater, helsepersonell, pluss en del ansatte i noen større virksomheter, sier Lindstøl.

Få bruker Altinn

Selv om 2,1 millioner har smartkortet, er det ikke like mange som benytter seg av det.

- Fra 24. mars og frem til innleveringsfristen i fjor, var det 146.678 personer som benyttet seg av smartkortet for pålogging og levering, forklarer Lindstøl.

Nesten to millioner har da ikke benyttet seg av denne påloggingsmetoden.

Likevel var det mer enn dobbelt så mange som logget seg inn med smartkortet da selvangivelsen ble gjort tilgjengelig, enn ellers.

Eksterne lenker:

Uenig i baksmellen?

Dersom din selvangivelse viser at du får baksmell, er du en av de 850.000 skatteyterne som til sammen skal betale inn 12,5 milliarder kroner.

Dette er en liten nedgang fra restskatten i fjor, som var på 14,1 milliarder kroner.

Dette er bare foreløpige beregninger og Skatteetaten understreker at det vil bli mange endringer før skatteoppgjørene i juni og oktober.

Har du fått baksmell, bør du ta en grundig gjennomgang for å se om du har fått alle fradrag - og at alle postene stemmer.

Har du derimot fått igjen på skatten, bør du fremdeles gå like nøye gjennom selvangivelsen – kanskje skulle du fått tilbake enda mer.

Har du et smartkort du ikke visste du kunne bruke for å levere selvangivelsen? Delta i diskusjonen nedenfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.