Finanskrisen preger selvangivelsen

Økonomiske nedgangstider og finanskrisen gjør at selvangivelsen er mer komplisert for mange i år enn tidligere.

Siste frist for å levere selvangivelsen er 30.april

Det er gammeldags å levere selvangivelsen på skattekontoret. Den kan også leveres via internett. I fjor droppet 1,7 millioner nordmenn å levere, fordi de ikke hadde noen endringer. Samme regler gjelder i år.

Foto: Kvale, Jens O. / SCANPIX

- Spørsmålene vi får nå er sterkt preget av finanskrisen og fallet i aksjeverdier og boligverdier, sier Gry Nilsen, faglig leder i Skattebetalerforeningen.

Skattebetalerforeningen svarte leserne på nettmøte fredag.

Les alle svarene her

30.april er siste frist for å levere selvangivelsen. Det gjør at rådgivere og skatteetaten har glovarme telefonlinjer, en uke før fristen for å levere selvangivelsen går ut. Skatteetaten registrerte alene 466.112 henvendelser om selvangivelsen i fjor, og interessen er like stor i år.

Gry Nilsen, faglig leder i Skattebetalerforeningen

Gry Nilsen, faglig leder i Skattebetalerforeningen svarer på spørsmål om selvangivelsen klokken 15.00.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Det er fradragene folk er opptatt av å få med seg, sier Lise Halvorsen, informasjonsleder i Skattedirektoratet. Den kommende uken ventes å bli årets travleste for landets skattekontorer, med rekordhøyt besøk.

Kan vi trekke fra tap ved salg av bolig?

Skattebetalerforeningen får mange spørsmål i nettmøtet fra folk som har tapt penger i det siste.

En kvinne lurer på om hun kan trekke fra et tap på 400.000 kroner.

- Vi solgte en leilighet på Røa nå i februar som vi hadde kjøpt to år tidligere, og hatt som adresse. Er dette tapet fradragsberettighet I 2009?

- Hvis du har bodd i boligen fra dere kjøpte til dere solgte er tapet dessverre ikke fradragsberettiget, svarer Gry Nilsen.

- Hvis man ikke foretar seg noe som helst, vil det da være ensbetydende at selvangivelsen er levert når vi kommer til 1. mai, spør en annen.

- Ja, er det kontante svaret fra Gry Nilsen.

Les alle svarene her

Stor pågang på finans-rådgivining

- Mange lurer på om de kan få fradrag i selvangivelsen dersom verdien av aksjene de eier er gått ned, og om de kan trekke fra tap de har fått ved å investere i strukturerte spareprodukter og aksjer, sier Gry Nilsen, faglig leder i Skattebetalerforeningen.

Nilsen forteller at mange også er usikre på hvordan de skal forholde seg til tap ved salg av bolig, og at det er mange spørsmål rundt de skattemessige konsekvensene av å sitte med to boliger.

Redaksjonsjef Carsten H. Pihl forteller at Dine Pengers rådgivningstjeneste mottar like mange henvendelser i forbindelse med årets selvangivelse som i fjor.

- Mange av henvendelsene dreier seg om fradrag og mange har spørsmål om hva man kan trekke fra ved tap på investeringer i garanterte spareprodukter, sier Pihl.

Restskatt kan gi kraftig rentesmell

Siste frist for å levere selvangivelsen er 30.april. Samme dato er også siste frist for å innbetale ekstra penger for å unngå restskatt ved skatteoppgjørene.

I følge Skatteetatens nettsider er rentesatsen 3,9 prosent dersom restskatten betales for sent. Men dette er bare prisen på å låne statens penger frem til høsten. For å sammenligne renter må de regnes årlig.

Den effektive renten blir 15 prosent når man regner om til årsbasis. Da er det tatt hensyn til at disse renteutgiftene i motsening til alle andre, ikke gir rett til fradrag i neste års selvangivelsen. (Kilde: Dine Penger).