Kvitt deg med mordersneglene

Kom deg ut i hagen og let etter mordersnegler i pinsen. Iberiasneglene kommer krypende på kvelden når det er fuktig i gresset.

Iberiasnegl

Iberiasnegle, iberiaskogsnegle, brunsnegle - eller mordersnegle. Slik ser den ut.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Les også:

I disse tider kommer iberiaskogsneglene snikende. Kjær snegle har mange navn - mordersnegler og brunsnegler kalles de også.

Mette Stensholt Schau

NRKs hageekspert Mette Stensholt Schau.

Foto: Per Foss / NRK

Mette Stensholt Schau er programleder for NRKs hageprogram Grønn glede . Hun anbefaler alle hageeiere å komme seg ut på kveldstid for å sjekke hagen sin.

- Denne helgen er en fin anledning til å kikke etter snegler. Nå kommer de krypende og viser seg fram på kvelden når det er fuktig i gresset, sier Mette Stensholt Schau.

Bøtte med saltvann - eller klipp den i to

Hvis du skulle oppdage noen av de fryktede brune og slimete, har Stensholt Schau følgende råd å komme med:

- Legg dem i en bøtte med salt og vann, elle klipp den i to og kast den i søpla. For øvrig er det bare å plukke og plukke og holde hagen så ryddig og nyklippet som mulig, sier Schau.

Hageeksperten tipser også om bruk av rundorm eller såkalte nematoder som brunsneglen spiser. Disse virveldyrene er bærere av bakterier som er dødelig for brunsneglen.

Vil du vite mer om bekjempelse av iberiaskogsnegler har Grønn hverdag samlet gode råd på nettet. Bioforsk gir også svar på de fleste snegleproblemer.

Les også: Brunsneglen kan ha tapt

På tide å så

En tidlig pinse gjør helgen perfekt for annet hagearbeid også. Har du ikke sådd tidligere, er dette tiden for å komme i gang.

- Nå kan man starte med alt, som å så sommerblomstene, grønnsakene og gjødsle. Nå er jorda varm de fleste steder i landet, sier Stensholt Schau.

Sjekk Planteguiden til NRK for flere tips om hagestell. Her finner du blant annet planteleksikon og plantesøk.

Har du gode råd mot iberiaskogsnegler? Skriv i vårt kommentarfelt under!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)