NRK Meny
Normal

Kvinnens makt i hjemmet

Ektepar bestemmer sammen hvilken bil familien skal kjøpe. Men lar kvinnen mannen slippe til på områder som tradisjonelt har vært hennes?

Bil.
Foto: Autofil / NRK

- Kvinner har tradisjonelt hatt makt i hjemmet. Det å bestemme over hvordan hjemmet skal se ut, er å ha makt. Det å ta mannen med på dette, er på en måte å gi fra seg makt. Det sier kjønnsforsker Jørgen Lorentzen.

Forskeren mener at menn nå må tenke over hvilken rolle de spiller i hjemmet sitt. - Det er ingen tvil om at hjemmet er det viktigste stedet for alle mennesker. Hvis mannen ikke tar del i konstruksjonen av hjemmet, og det får en estetikk som mannen overhodet ikke liker, så er det klart at han ikke vil føle seg hjemme der, sier Lorentzen.

- Da kan det være fristende å flytte ut i garasjen, slik mange menn gjør. Eller man kan trives bedre på jobben, og bli værende der, sier kjønnsforskeren.

Ta makta over barnas strømpebukser!

Hvis kvinnen i huset ikke vil høre mannens mening om hvordan hjemmet skal være, må han krangle. En krangel er godt for en familie. Man må lære seg å komme fram til en konklusjon på bakgrunn av den uenigheten. Det er jo dette som er det flotte ved å være et par, sier Lorentzen.

Han mener at klær er en viktig innfallsport til barnas verden.

- Du kan godt mene at du bryr deg om barna dine, men det hjelper ikke hvis du ikke vet hvor strømpebuksene deres ligger. Dette hevder Lorentzen, som sier at hvis man til stadighet må rope på kona for å spørre hvor man kan finne saker og ting, er man hjelpeløs i forhold til barna.

Det er viktig å delta i prosessen med vasking, stryking og bretting av barnas klær, sier kjønnsforsker Jørgen Lorentzen.

Hør om mannen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.