Hopp til innhold

På tur med Gud og pappa i naturen

På fjellet er avstandene relative, og klokka eksisterer knapt. Også måltidene har sine egne tider på slike turer, sier turentusiasten Kjell A. Nyhus.

Norsk natur.
Foto: NRK Trøndelag. / NRK

Å se hele fjellrekka med Uranostind og Falketind og nordover mot Galdhøpiggen og Glitretind, - med Knutorstind mot øst, – det er et mektig syn, sier presten og fjellvandreren Kjell A. Nyhus fra Hamar.

Det var en blå, skjelvende dis over toppene. Det var et betagende syn som satte seg fast i meg.

Det var dette jeg så som 6-åring en juli-dag i 1958.

Nå er sønnen Håvard sammen med faren på en ny tur inn i fjellheimen. Hemmeligheten med å orke en tur, er å dele den opp i små etapper som hver for seg er overkommelig, sier sønnen.

På fjellet er avstandene relative, og klokka eksisterer knapt. Også måltidene har sine egne tider på slike turer. Da kan f. eks. middagene komme klokka 22, og pappa har alltid ivret for sene middager, bekrefter sønnen.

Han har sine egne geografiske begreper. Nordlige fjellstrøk finner du ikke i Nord-Norge, men i ved Dovre og Jotunheimen.

Å gå i fjellet er en religiøs affære, - en åndelig øvelse. Det er et sted – akkurat som i kirka der iPod ikke hører hjemme.

På tur med Gud og pappa

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)