På tur med Gud og pappa i naturen

På fjellet er avstandene relative, og klokka eksisterer knapt. Også måltidene har sine egne tider på slike turer, sier turentusiasten Kjell A. Nyhus.

Norsk natur.
Foto: NRK Trøndelag. / NRK

Å se hele fjellrekka med Uranostind og Falketind og nordover mot Galdhøpiggen og Glitretind, - med Knutorstind mot øst, – det er et mektig syn, sier presten og fjellvandreren Kjell A. Nyhus fra Hamar.

Det var en blå, skjelvende dis over toppene. Det var et betagende syn som satte seg fast i meg.

Det var dette jeg så som 6-åring en juli-dag i 1958.

Nå er sønnen Håvard sammen med faren på en ny tur inn i fjellheimen. Hemmeligheten med å orke en tur, er å dele den opp i små etapper som hver for seg er overkommelig, sier sønnen.

På fjellet er avstandene relative, og klokka eksisterer knapt. Også måltidene har sine egne tider på slike turer. Da kan f. eks. middagene komme klokka 22, og pappa har alltid ivret for sene middager, bekrefter sønnen.

Han har sine egne geografiske begreper. Nordlige fjellstrøk finner du ikke i Nord-Norge, men i ved Dovre og Jotunheimen.

Å gå i fjellet er en religiøs affære, - en åndelig øvelse. Det er et sted – akkurat som i kirka der iPod ikke hører hjemme.

På tur med Gud og pappa

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.