Hopp til innhold

Kritisk til omega-3-beriket mat

Slankedronning Jeanette Roede mener omega-3-beriking av matvarer er unødvendig og fordyrende.

Jeanette Roede
Foto: Ina Holmgren

- Jeg synes rett og slett det har blitt unødvendig mye av det, sier Jeanette Roede, konsept- og kommunikasjonssjef i Grete Roede AS til NRK.

Hun viser til at omega-3 nå tilsettes i en rekke matvarer i alt fra yoghurt, brød, juice, leverpostei, kaviar og margarin, med flere.

Omega-3-tilsetningen gjør matvarene dyrere enn sunn mat trenger å være, mener Roede.

- Dette etterlater et inntrykk av at omega-3 er vanskelig å få i seg, men det behøver det ikke være. I stedet for å kjøpe dyr juice og yoghurt tilsatt omega 3, kan man for eksempel spise fet fisk til middag et par ganger i uken eller ha makrell i tomat på brødskiven, sier Jeanette Roede til NRK.

Kostholdsrådgiveren foretrekker å innta sin omega-3 gjennom matvarer der fettsyren finnes naturlig. I tillegg tar hun tran, noe hun også oppfordrer andre til å gjøre.

LES OGSÅ: Hva er egentlig fett? En guide til ulike fettyper

Omega-3
Foto: Tine, Bakers, Vita

- Liten risiko

Såkalt funksjonell mat, hvor produkter tilsettes vitaminer og sunne oljer, er en tydelig trend i matvarebransjen. Kan det bli for mye av det gode?

Fettforsker Gjermund Vogt ved Nofima Mat på Ås mener sjansen for å oppleve overdosering av omega-3 er liten.

- Det er mulig å få i seg for mye omega-3, men da må man kanskje tidoble dagsdosen over veldig lang tid. Det er rapportert om eskimoer som har fått hjerneblødning, fordi fiskeoljer er blodfortynnende i veldig store mengder. For at det skal være farlig, må man nok drikke en desiliter tran om dagen, forteller Vogt til Handelsbladet FK.

LES OGSÅ: Farlig mye omega 3?

Spiser for lite fisk

Gjermund Vogt mener i det store og hele at trenden med fiskeoljeberikede matvarer er et positivt fenomen.

- Omega-3 er på en måte en jippo, fordi det oppfattes som sunt uansett. Men den norske befolkningen spiser for lite fisk. Vi kan redusere dødeligheten i befolkningen ved å spise mer fiskeolje, og det er mye viktigere, sier fettforskeren.

LES OGSÅ: Mer fisk gir gløggere barn

Omega 3


• Omega-3 fettsyrer er kanskje det naturmiddelet som har best dokumentert effekt og det da også akseptert innen den såkalte skolemedisinen, bl.a. for å senke fettinnholdet i blodet.


• Mens høyt inntak av "vanlig" fett og kolesterol øker risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, viser det seg at fiskefett faktisk beskytter mot dette. Effekten tilskrives fiskefettets innhold av Omega-3 fettsyrer. Flere studier har undersøkt effekten av Omega-3 fettsyrer ved ulike former for hjerte- og karlidelser.


• Omega-3 fettsyrer kan senke risikoen for dødsfall etter et hjerteinfarkt. Den viktigste årsaken til hjerteinfarkt og hjertekrampe (angina) er dannelsen av fettavleiringer i hjertets blodårer, som vi populært kaller åreforkalkning. Omega-3 fettsyrer kan redusere disse avleiringene. I tillegg kan omega-3 fettsyrer også beskytte mot rytmeforstyrrelser i hjertet.


• Man trenger ikke å ta Omega-3 som tilskudd for å beskytte mot hjerte- og karsykdommer. Flere studier har vist at hvis du kan senke risikoen for plutselig hjertedød dersom du spiser minst ett fiskemåltid i uken.


• Alle studiene på Omega-3 er utført på pasienter som allerede har hjerte- og karsykdommer og har vist at de får bedring. Det er med andre ord ikke vist at Omega-3 kan beskytte mot å få disse sykdommene i første omgang, selv om det er nærliggende å tro det.

(Kilde: Lommlegen)