Hopp til innhold

Derfor blir knivene sløve i oppvaskmaskinen

Har du noen gang lurt på hvorfor kniver blir sløve i oppvaskmaskinen? Eller har du tenkt over hvorfor kniver, men ikke gafler og skjeer får rustflekker? Her får du svaret.

Kjøkkenknivar

Det lave innholdet av krom i kjøkkenkniver gjør at de er magnetiske og kan henge på veggen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Kniver kan fort bli sløve i oppvaskmaskinen, men noen er mer utsatte enn andre.

Ifølge Grethe Winther ved DTU Mekanik, institutt for mekanisk teknologi i Danmark har en kjøkkenkniv egenskaper som i noen tilfeller strider mot hverandre.

– Kniven skal være skarp og tynn, steinhard og slitesterk, og så rustfri som mulig, sier hun til videnskap.dk.

Rustfritt stål er ifølge henne aldri 100 prosent rustfritt, men ved å tilsette krom i stålet oppnår man beskyttelse. Med andre ord: jo mer krom, desto bedre beskyttelse.

Ruster før gaffelen

Dersom du ønsker en skarp og sterk kniv er det derimot ønskelig å holde mengden krom så lav som mulig. Da blir det vanskelig å også holde den fri for rust.

– Kniveggen får sin slitestyrke av små harde kullstoff-forbindelser kalt karbider. Disse ligger som partikler i det bløte metallet, men hvis metallet rundt karbidene ruster, kan forbindelsene falle ut. Det vil raskt gi en sløvere kniv, forklarer Winther.

Rust kan komme fra oppvaskmaskinen, fra andre metaller eller oppstå på selve kniven. Sistnevnte kan skje dersom kniven har vært utsatt for vann over lengre tid, eller på grunn av de sterke kjemikaliene som brukes i en vaskemaskin.

Men du behøver ikke bekymre deg for at gafler og skjeer skal ruste like fort. De har det nemlig godt i oppvaskmaskinen. Fordi verken gafler eller skjeer skal være skarpe har de et høyere innhold av krom i metallet. Det gjør dem bedre beskyttet mot rust.

– Det gir igjen en litt artig bivirkning. Gafler og skjeer er ofte ikke magnetiske, mens knivens stål er det, sier Winther.

– Skal ikke ligge å slenge

Tone Bergh

Ifølge Tone Bergh ved SIFO er det best å vaske store kjøkkenkniver for hånd.

Foto: SIFO

Seniorkonsulent i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Tone Bergh, tror ikke det er en direkte årsakssammenheng mellom vask av kjøkkenkniver i oppvaskmaskin og kniveggets sløvhet. Hun understreker likevel at man bør behandle knivene med varsomhet.

– Knivene skal helst ikke ligge og slenge – det gjelder både i oppvaskmaskinen og i kjøkkenskuffen. Anbefalingen er å sette dem i beholdere eller henge dem på en magnet på veggen, da vil den holde seg skarp mye lenger, sier Bergh til NRK.no.

Vasker du kjøkkenkniver i oppvaskmaskinen mener hun at de bør plasseres slik at den ikke er for mye i kontakt med annet bestikk. Det er også viktig å være ekstra oppmerksom dersom du skal vaske kniver eller annet bestikk av stål og sølv sammen.

– Det er mulig å vaske stål- og sølvbestikk i maskinen samtidig, men de må ikke være i kontakt med hverandre. Da vil det oppstå en elektrolyse, og det kan lage stygge merker på sølvet, sier Bergh.

Hennes oppfordring er klar:

– Å vaske store kjøkkenkniver for hånd er den beste måten å behandle kniven på.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)