Hopp til innhold

Klarer ikke slappe av på ferie

Hvis tanken på feriedager uten mål og mening får det til å knyte seg i deg, er du ikke alene. Her får du rådene som hjelper deg til å koble av.

Ferie og jobb

For mange er det vanskelig å la være å svare på tekstmeldinger og telefoner fra jobben selv om de har fri.

Foto: www.scanstockphoto.com

Are Holen

Det er ikke farlig verken å stresse eller slappe av, bare man veksler mellom de to, sier stressforsker Are Holen ved NTNU.

Foto: NTNU
Laptop på stranda

Hvis du ikke har noe spesielt fore, kan du jo like gjerne ta laptopen med på stranda? Ingen særlig god idé, mener professor Are Holen.

Foto: Sigrid Olsson / Sigrid Olsson / ZenShui

For mange av oss er det dette vi lengter etter hele året: solfylte, slappe dager hvor de største avgjørelsene dreier seg om hva man skal ha til middag.

Men sånn er det ikke for alle. Ifølge en amerikansk undersøkelse, har hele 30 prosent problemer med å slappe av i ferien, skriver Wall Street Journal .

En del av disse får direkte fysiske reaksjoner på ferien, ofte hodepine eller influensa-lignende symptomer. Andre propper ferien full av aktiviteter og gjøremål.

Vanskelig å gire ned

For mange er det vanskelig å legge bort tankene på alt som ligger og venter på jobben. Det kan være fristende å få unna litt e-poster i sofaen på hytta, eller å gjøre unna litt arbeid som ellers blir liggende og vente.

- Travelhet er stimulerende, og i tillegg kan det holde en del vanskelige følelser og temaer borte fra overflaten. På engelsk kalles det iblant for «manic defense», sier professor og stressforsker ved NTNU Are Holen til NRK.no.

- Det er en av grunnene til at noen av oss har vanskeligheter med å slappe av. Når vi ikke har andre ting gående, kan vi få ubehagelige tanker, føle oss dårlige og få vondt i kroppen, fortsetter han.

Trenger tre uker av

For at kroppen skal koble fullstendig av, trenger man minst tre uker sammenhengde ferie, mener Holen.

- Tre uker med sammenhengende avkobling skal til for å bli helt «nullstilt», det vil si at stresshormonene når et bunnivå, forklarer han.

Han understreker at stresshormoner ikke er noe å være redd for. De holder oss i gang og stimulerer både kroppen og hjernen. Men det er viktig å koble av.

- Det viktige er ikke å unngå stress, men å ha avbrekk fra det, sier han.

Men er det ikke bedre at man av og til sjekker e-posten enn at man går rundt og vet at den hoper seg opp?

- Nei. Kutt det helt ut, glem det når man har ferie! Hvis ikke, slipper du det ikke helt, og det vil ta mye lenger tid å få full effekt av ferien. Det skal ikke så mye til før vi ikke slapper av.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Viktig å veksle

Og det er nettopp denne vekslingen mellom arbeid og fritid som det er viktig å få til.

- Man bør finne en god veksling mellom innsats og hvile hver eneste dag faktisk. Det er i den gode vekslingen sunnheten ligger, ikke i å jobbe som en gal hele tiden eller bare å ta det med ro hele tiden, sier Holen.

- Hviler vi for mye, forfaller kroppen og hjernen. Stresser vi for mye, får vi stress-sykdommer og plager, økt risiko for hjerte- og karsykdommer og svekket immunforsvar, forklarer han.

Holen anbefaler å dele døgnet i tre hver eneste dag. Én del søvn, én del lystbetonte aktiviteter og rekreasjon - og én del arbeid og innsats.

Slik girer du ned

Hvis du vet med deg selv at det er vanskelig å slappe av når ferien kommer, kan du få bruk for Are Holens råd:

  • Sørg for at det du gjør i ferien er lystbetont.
  • Kontakt og nærhet, både intimt og sosialt, gjør det lettere å slappe av.
  • Er du sammen med barn, så delta i deres verden.
  • Gå tur.
  • Drikker du alkohol, så gjør det i moderate mengder. Selv om man ofte bruker alkohol for å slappe av, fungerer det heller motsatt når man drikker mye.
  • Meditasjon, yoga eller pusteøvelser kan hjelpe.

TEST DEG SELV: Er du arbeidsnarkoman?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)