Hopp til innhold

Hver sjette syk av stress

Vi stresser så mye i hverdagen at vi står i fare for å bli langtidssykemeldte.

Stress
Foto: Sinar 2

En undersøkelse fra Danmark viser at hver sjette danske blir syk av hverdagsstress.

Er du stresset? Test deg selv.

- Vi har samme tall i Norge. Ifølge Verdens helseorganisasjon er stress blant de tre største helseproblemene i verden, sier Andries Kroese.

Han er tidligere karkirurg og holder kurs i stressmestring.

Strekker ikke til

De 5 800 danskene som deltok i undersøkelsen var i utgangspunktet friske, og det var stresset som gjorde dem syke.

Mange rapporterte at stress ikke bare handler om å ha det travelt på jobben.

Følelsen av ikke å strekke til gjør folk syke.

- Analysen vår dreier seg ikke om allminnelig travelhet, men om krav det er svært vanskelig å leve opp til, sier Finn Breinholt Larsen. Han er en av forskerne bak den danske undersøkelsen.

-Stress er et valg

Andries Kroese
Foto: Anders Leines / NRK

- Helt fra vi var små, har vi fått mange krav. Vi skal være flinke. Men kravene kommer også fra oss selv. Vi er vår verste fiende sånn sett.

Dessuten stiller samfunnet store krav, sier Kroese. Han mener stress er et valg.

-Mange reagerer på at jeg sier det. Men det er viktig å stoppe opp og tenke. Skal jeg gå videre med å ta alle telefonene, eller skal jeg velge å si nei?

Skal jeg fortsette å jobbe i en så stressfull jobb? Du har mange valg, sier Kroese.

Bør du bytte jobb?

Syk av stress

Andries Kroese skiller mellom positivt og negativt stress. Førstnevnte er stresset som gjør deg i stand til å takle utfordringer.

Det negative stresset kan gjøre deg syk.

Travelhet
Foto: Martin Bechmann / NRK

-Vi glemmer å skru av bryteren og går i årevis rundt med lett forhøyet stresshormon i blodet. Det kan føre til hjerte- og karsykdommer. I tillegg svekkes immunforsvaret, sier Kroese.

Andries Kroese er opptatt av at vi skal ta små pauser i hverdagen, såkalt oppmerksomhetstrening.

Se og lær hvordan du kan ta en pause i hverdagen ved hjelp av pusten:

Video nsps_upload_2009_5_14_15_14_2_748.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Slik takler du stresset

  • SI STOPP. Når du merker at du er stresset bør du "fryse" situasjonen og betrakte reaksjonene og følelsene dine så objektivt som mulig. Hvor sitter stresset? I magen? I nakken? I ryggen?
  • PUST. Trekk pusten dypt mens du teller langsomt til fem. Pust ut mens du teller til fem en gang til. På denne måten flytter du fokus bort fra de ytre kildene til stresset - og over på deg selv. Når du konsentrerer deg om pusten, får du også avstand til følelsene dine, og kan observere de.
  • VÆR GLAD. Ikke la tankene kretse om det som gjorde deg sint og stresset, men tenk på en situasjon som gjorde deg glad, for eksempel en gang du tok et positivt og godt valg. Ros deg selv for det, og bruk tankene dine aktivt for å dreie tankestrømmen i positiv retning.
  • TA ANSVAR. Still deg selv kontrollspørsmålet: Hva kunne jeg gjort annerledes? Bruk tid på å få øye på reaksjonsmønstrene dine. Går du rett i forsvar når noen kritiserer deg? Sier du ja til ting du egentlig ikke vil? Finner du ut at du nærmest reagerer på autopilot i gitte situasjoner, vil du også klare å skru over på bevisst handling og reaksjon. Du kan begynne å velge annerledes.
  • LAG NYE MØNSTRE. Hvis du oppdager hvilke destruktive mønstre som styrer deg, kan du snu de til noe positivt. Lær deg å sette grenser for stresset, lag nye mønstre og handle i overensstemmelse med deg selv.
  • AVSPENNING. Koble av med sosiale aktiviteter, trening, meditasjon eller andre ting du synes er gøy. Dette gir avspenning og gjør at du får avstand til hverdagen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)