Kjøttklister blir tillatt i Norge

EU sa i går ja til kjøttlim, og Norge må følge etter. Men Mattilsynet er skeptiske til å lime mindre kjøttstykker sammen til en større biff.

Rødt kjøtt.

Med kjøttklister kan disse stykkene limes sammen igjen, men da må hele stykket gjennomstekes før det kan spises.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Kjøttklister er et stoff som får blodet til å størkne, og derfor limer mange små kjøttbiter sammen til en større biff. Stoffet heter trombin, og er et enzym som får blodet i kjøttet til å koagulere og dermed feste bitene sammen.

Frem til nå har dette tilsetningsstoffet ikke vært tillatt i Norge, men i går vedtok EU ved Europakommisjonen at enzymet trombin skulle tillates.

Tidligst i salg til sommeren

Danskene varslet fredag forrige uke at de ville stemme imot forslaget. Før endringene trer i kraft må det via Europaparlamentet for en granskning.

Gro Rimstad

Gro Rimstad

Foto: Mattilsynet

- De har da tre måneder å komme med innsigelser på, før det går tilbake til Europakommisjonen. Deretter publiseres det i Official Journal, og er gyldig 20 dager etter dette. Det tar litt lengre tid i Norge fordi det må innføres i norsk regelverk gjennom EØS-avtalen, forklarer Gro Rimstad, rådgiver i Mattilsynet, til NRK.no.

Norge vil derfor ikke ha sammensatt kjøtt i butikkene før til sommeren.

Norge er negative

Tilsetningsstoffregelverket er harmonisert til EU, og Norge følger derfor EUs regelverk.

- Vi i Mattilsynet er blant de negative til trombin. Det finnes allerede et enzym som heter transglutaminase, med omtrent samme effekt som trombin. Stoffet brukes en del i EU-land, men Norge, Sverige og Danmark anser dette som et ulovlig tilsetningsstoff, sier Rimstad.

Kan gå ut over saftigheten til kjøttet

Oda Smeby Christensen

Oda Christensen

Foto: Opplysningskontoret for kjøtt

- Dette har vi veldig lite informasjon om. Men så langt vi kan forstå, vil metoden gå utover saftigheten i kjøttet når man kombinerer små deler for å lage et stort et, sier Oda Christensen, informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt.

Mattilsynet forteller at Norden blir sett på som overbeskyttende, men det er også land i Sør-Europa som er skeptiske til dette.

Les European Food Safety Authoritys (EFSA) uttalelse om sikkerhet ved bruk av enzymer i mat.


Kun til sluttforbruker

Forslaget som ble sendt til behandling i EU gjelder bare ferdigpakket kjøtt, tilberedet kjøtt og kjøttprodukter.

Det skal kun selges ferdig pakket til sluttforbruker, ikke til catering, flymat, restauranter storhusholdning og sykehus.

- Vi mener det er veldig viktig at forbrukerne blir informert om hva dette er. Det vil komme et obligatorisk merkekrav hvor det skal stå at det er kombinerte kjøttprodukter. Merkingen skal være i tilknytning til produktnavnet. Man skal også opplyse om enzymet er framstilt fra storfe og/eller svin, opplyser Rimstad fra Mattilsynet.

- Vi vet at forbrukerne ønsker god informasjon rundt produkter, og de er generelt opptatt av hva produktene inneholder, sier Christensen fra opplysningskontoret for kjøtt.

Brystkreft av rødt kjøtt?

- Kjøttet må gjennomstekes

Mattilsynet er også meget skeptiske i forhold til hygieneaspektet ved sammensatt kjøtt.

- Her har du mange små biter med overflatekontaminering (forurensing) som limes sammen. Da får man forurensingen inn i kjernen av kjøttet, sier Rimstad i Mattilsynet.

Hun fraråder ikke forbrukerne å kjøpe denne typen kjøtt, men ønsker å informere forbrukerne om at dersom de kjøper slikt kjøtt, må det gjennomstekes eller kokes for å unngå fare for matforgiftning.

Hva synes du om kjøttklister? Delta i diskusjonen nedenfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)