NRK Meny
Normal

Brystkreft av rødt kjøtt?

Kvinner som spiser rødt kjøtt har økt risiko for brystkreft, viser en ny studie.

Kjøtt
Foto: Jayme Halbritter / Scanpix/AP

Det er kvinner som har vært gjennom overgangsalderen som har størst risiko, viser undersøkelsen utført av forskere ved University of Leeds i England.

Fulgt kvinner i syv år

I løpet av syv år har 35 000 kvinner blitt fulgt opp av forskerne. Nå er studien ferdig og konklusjonen er at eldre kvinner som spiste 57 gram rødt kjøtt om dagen, hadde 56 prosent større sjanse for å få brystkreft, skriver British Journal of Cancer .

Og de kvinnene som spiste mest behandlet kjøtt, som bacon, pølser og skinke, hadde størst risiko -  64 prosent større sjanse for sykdommen enn sine ikke-kjøttspisende medsøstre, skriver BBC .

Vanskelig å peke på effekt

- Unge kvinner som spiser store mengder rødt- og behandlet kjøtt har også forhøyet risiko for brystkreft, men denne effekten er ikke av statistisk betydning, sier professor Janet Cade ved University of Leeds.

Ifølge ekspertene er det ekstremt vanskelig å peke på hvilken kreftirisiko de spesielle matproduktene har.

- Fordi vi spiser så variert er det vanskelig å skille ut den spesifikke brystkreftrisikoen rødt kjøtt har, sier lege Alexis Willett ved Breakthrough Breast Cancer til BBC.

- Reduser inntaket

Rødt kjøtt og behandlet kjøtt som kjøttdeig, pølser og bacon,  har høyt mettet fettinnhold og dette fettet påvirker mengden kolesterol kroppen lager. Kolesterol er forløper til østrogen, som lenge har vært knyttet til økt brystkreft-risiko.

- Mitt råd er at kvinner som daglig spiser relativt mye kjøtt av denne typen, bør vurdere å minske inntaket, sier Cade.

- Kvinner bør passe på vekten sin, trimme regelmessig og unngå daglig inntak av fet mat som rødt- og behandlet kjøtt, sier Henry Scowcroft fra Cancer Research UK til BBC.

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.