Det er kvinner som har vært gjennom overgangsalderen som har størst risiko, viser undersøkelsen utført av forskere ved University of Leeds i England.
Fulgt kvinner i syv år
I løpet av syv år har 35 000 kvinner blitt fulgt opp av forskerne. Nå er studien ferdig og konklusjonen er at eldre kvinner som spiste 57 gram rødt kjøtt om dagen, hadde 56 prosent større sjanse for å få brystkreft, skriver
.Og de kvinnene som spiste mest behandlet kjøtt, som bacon, pølser og skinke, hadde størst risiko - 64 prosent større sjanse for sykdommen enn sine ikke-kjøttspisende medsøstre, skriver
.Vanskelig å peke på effekt
- Unge kvinner som spiser store mengder rødt- og behandlet kjøtt har også forhøyet risiko for brystkreft, men denne effekten er ikke av statistisk betydning, sier professor Janet Cade ved University of Leeds.
Ifølge ekspertene er det ekstremt vanskelig å peke på hvilken kreftirisiko de spesielle matproduktene har.
- Fordi vi spiser så variert er det vanskelig å skille ut den spesifikke brystkreftrisikoen rødt kjøtt har, sier lege Alexis Willett ved
til BBC.- Reduser inntaket
Rødt kjøtt og behandlet kjøtt som kjøttdeig, pølser og bacon, har høyt mettet fettinnhold og dette fettet påvirker mengden kolesterol kroppen lager. Kolesterol er forløper til østrogen, som lenge har vært knyttet til økt brystkreft-risiko.
- Mitt råd er at kvinner som daglig spiser relativt mye kjøtt av denne typen, bør vurdere å minske inntaket, sier Cade.
- Kvinner bør passe på vekten sin, trimme regelmessig og unngå daglig inntak av fet mat som rødt- og behandlet kjøtt, sier Henry Scowcroft fra Cancer Research UK til BBC.