Hopp til innhold

Kjøperåd for skritteller

Skrittelleren er en liten og diskret dings som helt automatisk måler antall steg eller antall kilometer i løpet av dagen, spasérturen eller joggerunden. Mange betrakter den som en liten venn og en god motivator for egen fysisk innsats.

Trener Yngvar Andersen med skritteller
Foto: Tor Risberg / NRK

 

Underlaget spiller liten rolle. En god skritteller skal fungere like bra både i skogen som på joggebanen. Men vær oppmerksom på at et følsomt apparat kan telle noe ulikt om man bruker harde eller myke sko. Er man usikker på hvordan man justerer dette bør man kunne få hjelp der man kjøpte den.

Det finnes en lang rekke merker og modeller på det norske markedet, med priser fra under 100 kroner og oppover til nærmere tusenlappen.

Dette bør du ta hensyn til når du kjøper skritteller (også kalt pedometer):

- Nøyaktighet. Apparatet skal måle riktig antall skritt selv om det festes på ulike deler av kroppen og selv om gangtempoet varierer.

- Brukervennlighet. Det skal være enkelt å stille inn personlig skrittlengde, og enkelt å lese av resultatet.

- Sterk klype / klips, slik at man ikke mister den under marsjen.

- Enkel og grei bruksanvisning.

- Liten og lett.

- Sjekk at du får med batteri.

De beste pedometerne skal «forstå» hva som er skritt og hva som ikke er det. Andre bevegelser skal ikke registreres. Den største forskjellen mellom de mange skrittellerne på markedet er, foruten pris og tilleggsutstyr, hvor korrekt de måler antall steg.

Ekstrautstyr

Skrittellere

Mange mosjonister foretrekker de aller enkleste utgavene som rett og slett måler antall skritt og kun det. Men noen skrittellere har også ymse former for tilleggsutstyr. Helt unødvendig, vil noen mene, mens andre setter stor pris på de utvidede mulighetene. Ofte blir duppeditten enda mer hipp og attraktiv blant barn og ungdom hvis den har flere funksjoner innebygget.

Dette er noe av ekstrautstyret på markedet:

- Distansemåler

- Pulsmåler

- Klokke som viser effektiv gåtid (pauser registreres ikke)

- Stoppeklokke

- Måling av kaloriforbruk

- Radio med øreplugger

- Termometer

- Kompass

- Nedtellingsfuksjon (greit for dem som vil gå et spesielt antall skritt per dag, for eksempel de anbefalte 10 000)

- Minnefunksjon

- Display med belysning.

- Trygghetsalarm

- Sikkerhetssnor

- UV-måling (måling av skadelige solstråler)

- Skrur seg av automatisk når den ikke er i bruk

Du kan også få kjøpt skrittellere med en slags «logisk hukommelse». Slike modeller skiller mellom de mest verdifulle skrittene og mer ordinær gåing. En marsjhastighet på for eksempel ett skritt i sekundet i mer enn 10 minutter tyder på at du mosjonerer, og dermed blir tallene registrert separat.

Siste nytt er at skrittelling også er i ferd med å bli en tilleggsfunksjon i mobiltelefoner og noen mp3-spillere. Enkelte digitale armbåndsur (såkalte pulsklokker) har også denne funksjonen innebygget, og er blitt svært populære.

Du har med andre ord ganske mye å velge blant. Men først og fremst dreier det seg altså om å telle de daglige stegene og komme i bedre form på en morsommere måte.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)