NRK Meny
Normal

Munnbakterier sprer seg i kroppen

Du kommer til å være nøye med tannpussen etter å ha lest dette. Ny forskning viser nemlig at munnbakterier kan gjøre skade andre steder i kroppen.

Tannpuss
Foto: Alex Bramwell

Kan munnbakterier ha sammenheng med betennelser andre steder i kroppen?

Professor i oralbiologi Ingar Olsen forsker på dette, og har analysert DNA fra bakterier i vevsprøver av hjerteklaffer, hovedpulsåren og kneledd har han og andre forskere kommet over overraskende funn.

Mange av bakteriene i disse vevsprøvene stammer fra munnhulen.

Hos pasienter med tannkjøttsykdommen periodontitt danner det seg sår i lommer ved tannfestet og dermed får bakteriene tilgang til blodbanene i kroppen.

Tidligere har man trodd at bakteriene i munnen har blitt uskadeliggjort i blodbanene av kroppens immunforsvar. Men hos pasienter med nedsatt immunforsvar fungerer ikke dette optimalt og bakteriene får passere og kan nå fjernliggende områder, forklarer Olsen.

Forskerne kan ennå ikke slå fast at bakterier fra munnen er direkte årsak til forskjellige sykdommer, men flere doktorgradsavhandlinger viser at bakteriene kan medvirke til hjerteinfarkt og aneurismer på hovedpulsåren.

Hos andre pasienter kan de være med å utløse åreforkalkning og hjerneslag. Og hos folk med leddgikt er det funnet kolonier av munnbakterier i kneledd. Andre sykdommer forskerne nå undersøker om har en sammenheng med tannbakterier er diabetes, kols og for tidlige fødsler.

Denne forskningen er veldig spennende for den plasserer munnhulen i forhold til resten av kroppen. Som tannleger har vi hatt en tendens til å konsentrer oss mest om munnhulen og glemme at den faktisk hører med til resten av kroppen, sier Olsen.

Han mener denne nye kunnskapen om bakterier som vandrer fra munnen og ut i kroppen viser at folk flest må være enda mer opptatt av å pusse og stelle tennene godt.

Farlige tannbakterier

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.