NRK Meny
Normal

Kan sovestilling påvirke dødfødsel?

Forskere ønsker raske svar på hvorvidt kvinners sovestilling sent i graviditeten påvirker dødfødsel. En ny studie antyder nemlig en sammenheng.

gravid

Forskning antyder at det å ligge på venstre side kan være tryggest i forhold til dødfødsel.

Foto: Colourbox

Å sove på ryggen eller på høyre side, i stedet for den venstre, doblet risikoen for dødfødsel – men bare til fire av tusen.

Risikoen blant kvinnene som sov på ryggen eller på høyre side var på rundt 0,4 prosent, mens på venstre side var risikoen omtrent 0,2 prosent.

Det fant forskere ved University of Auckland da de sammenliknet 155 kvinner med sene dødfødsler med 310 kvinner som fødte friske barn. Studien er publisert i British Medical Journal og etterlyser grundigere undersøkelser på området.

Les også: For sent igangsatte fødsler øker risikoen for dødfødsel

– Magen hemmer blodårene

Den tunge magen kan hemme morens store blodårer, og det å ligge på venstre side kan hjelpe blodet å komme frem til babyen, skriver BBC.com.

Men forskere understreker at det er mange faktorer som spiller inn.

– Fedme, høy alder hos mor, medfødte misdannelser og morkakeproblemer er alle faktorer som kan spille inn. Et stort antall av årsakene er dessuten uoppklarte, sier Daghni Rajasingam ved Royal College of Obstetricians and Gynaecologists til BBC.

Les også: Flere dødfødsler med kunstig befruktning

Få dødfødsler i Norge

– Denne studien ser på en annen mulig faktor. Men mer forskning på sovestilling er nødvendig før vi kan konkludere med det ene eller andre. I mellomtiden bør kvinner snakke med jordmødrene sine hvis de er bekymret, sier hun.

Ifølge Forskning.no er Norge sammen med Danmark, Finland og Singapore blant landene i verden med lavest antall dødfødsler – så vidt 0,2 prosent.

I land som Pakistan, Nigeria, Bangladesh og Senegal er tallet langt høyere. Her ligger antall dødfødsler på mellom 3,4 og i 4,9 prosent.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.