Husmareritt i Halden

Hva ville du gjort hvis du oppdaget at det nyoppførte huset du akkurat har kjøpt er fullt av alvorlige feil? Arne Håkon Vik gikk hele veien til Høyesterett i kamp mot Norges mektigste eierskifteforsikringsselskap.

Arne Håkon Vik og FBIs reporter.
Foto: Gard Brox Jensen, NRK

Familien oppdaget de første feilene for tre år siden. Huset i Halden var fullt av giftig muggsopp. Fluene ynglet på grunn av det varme fuktige klimaet på loftet.

I tillegg var gulv og vegger skjeve på grunn av bærekonstruksjonene som var altfor svake i forhold til den vekten de skulle bære. På toppen av alt kunne hele huset ta fyr hvis de tente i peisen.

Men det aller verste for familien var den helsefarlige muggsoppen som infiserte hele huset.

- Vi tok blodprøver av hele familien, og resultatene viste at spesielt barna, som begge fikk astma, hadde høye verdier av muggsoppgift, forteller Arne Håkon Vik.

- Sønnen vår var en lovende juniorsvømmer, men han lå syk hele vinteren og har måttet legge karrieren på hylla.

Fikk mer enn fem millioner

Familien Viks hus i Halden.

'Alt' var galt med nybygget i Halden.

Foto: Gard Brox Jensen, NRK

Eierskifteforsikringsselskapet Protector innrømmet raskt at feilene måtte utbedres, og tilbød familien 100.000 kroner. Det var langt under det familien opprinnelig krevde, og dermed begynte saken å gå sin gang i rettsapparatet.

Etter hvert som skadeomfanget har blitt større har også erstatningsbeløpet økt. I alle rettsinstanser har familien fått enstemmig medhold, og Protector er dømt til å betale familien 5,3 millioner kroner for det mislykkede huskjøpet.

Haler bevisst ut?

Flere advokater FBI har snakket med har inntrykk av at Protector haler ut slike saker for å slippe lettere unna erstatningsansvaret.

- Mitt inntrykk er at eierskifteforsikringsselskapene noen ganger har en bevisst strategi ved å si nei til krav fra huskjøpere og hale ut tiden. Da vet de at mange gir opp kampen, sier advokat Ola Fæhn hos Forbrukeradvokaten.

Protector forsikring innrømmer at denne saken har vært en belastning for dem, men avviser at de bevisst trenerer. - Det har vi ingenting å vinne på, sier direktør for eierskifte, Merete Christensen Bernau.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Muggsopp på loftet.

Flesteparten av platene på loftet er infisert av helseskadelig muggsopp.

Foto: Gard Brox Jensen, NRK

Høyesterettsdom

Protector er dømt til å betale hele 5,3 millioner kroner tilbake til familien Vik etter at denne saken har gått sin gang i rettsapparatet. Men selv etter Høyesteretts avgjørelse tok det over to måneder før pengene begynte å komme. Saken er ennå ikke helt ferdig oppgjort.

- Det har vært vanvittig tøft å kjempe kampen mot Protector, men heldigvis har vi tatt vare på all dokumentasjon underveis. Det har vært helt nødvendig, sier Arne Håkon Vik. - Vi har ikke opplevd et eneste sekund at Protector har tatt oss på alvor.

Uenig i dommen

Direktør Merete Christensen Bernau, Protector forsikring.

Direktør Merete Christensen Bernau i Protector forsikring.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

Bernau beklager at familien har den oppfatningen, men understreker samtidig at selskapet fortsatt ikke er enig i dommen.

For familien i Halden betyr den endelige dommen at de snart kan begynne å se seg om etter et hus der de kan bli boende.

- Vi har bodd tre midlertidige steder og solgt flere eiendeler for å klare å holde kampen gående, sier Arne Håkon Vik.

- Nå får vi endelig tilbake pengene vi har betalt for huset og det vi har lagt ut blant annet i advokatutgifter.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)