Hjelp mot hodelus

 

Lusene er velkjente parasitter for oss mennesker. Høst er tiden for hodelus. Alle kan få lus, og det kan være litt av en jobb å bli kvitt dem igjen. Her får du vite hvordan du kan gjøre det.

 

 

Reporter Gunnar Grøndahl

Ta knekken på skammen!

Rent hår er et sted lus trives. Det er ikke en skam å få lus.

Tidligere var det en skam å få hodelus. Lus var knyttet til fattigdom og urenslighet, men slik er det ikke i dag.

- Alle kan få lus, sier Reidar Mehl, insektforsker ved Folkehelseinstituttet. - Lusa sprer seg blant nære venner. Det har intet med urenslighet å gjøre, for lusa trives faktisk bedre i helt rent hår. Vi må se på hodelus som en smitte, omtrent som en forkjølelse, sier Mehl.

Blodsugende klamrende insekt

Hodelus lever nede ved hodebunnen, der det er fuktig og varmt. Der klamrer de seg fast til hårstråene. Der suger de blod et par ganger om dagen. Hodelusa kan ikke overleve mer enn et par dager borte fra oss mennesker.

Egg klistrer seg fast

Lusenes egg limes fast til hår tett ved hodebunnen.

Hodelus legger egg og limer disse eggene fast på hårstråene tett inntil hodebunnen. Eggene blir ikke larver, men klekkes rett ut som små lusebarn. Hodelus oppholder seg bare på hodet. Hvis du oppdager lus på andre hårbevokste steder på kroppen, er det sannsynligvis flatlus. Da er det andre tiltak som må til.

Smitterisiko ved hodekontakt

- Smitterisikoen for lus er ikke så veldig stor. Lus smitter vesentlig ved hodekontakt mellom nære venner. De smitter også ved bruk av samme luer, og ved bruk av samme kam og børste, sier Reidar Mehl.

Tre til fire måneder går før kløe

Ingen kjenner når de får lus. Det tar tre til fire måneder og vel 10 000 lusestikk før en er blitt allergisk mot spyttet fra lusene og begynner å klø. I den tiden har lusa gjerne smittet videre til andre. Så det gjelder å oppdage lusa før den vandrer over til en annen person.

- Åpenhet er viktig, sier Mehl. Fortell de du kan ha smittet at du har lus, og snakk med dem du tror kan ha smittet deg. Ofte er det en gruppe som har lus. De legger hodene sammen og smitter hverandre gjensidig.

Lusesjekk jevnlig av håret

Lusekammen er et godt råd for å oppdage, og bli kvitt både egg og lus.

Sjekk håret jevnlig. Ikke vent til det begynner å klø! Det er Reidar Mehls viktigste råd for å bekjempe lusa.

- Det gjelder å undersøke barna flere ganger i året for å se om de virkelig har lus og ikke bare egg. Finner du noe, så sjekk hele familien.

Den mest effektive måten å påvise hodelus på er å bruke godt lys, ha håndkle på skuldrene og "kamme" håret når det er vått, og så se etter lus og egg både på kammen og på håndkleet. Men hvordan skal man bli kvitt lusa?

Lusekurene fra dere og fra eksperten

Rådene er mange. Noen sier at en kan prøve parafin eller eddik. Putt sengeklær, luer, kosedyr og kammer i fryseboksen, sier andre. Så er det forslag om å ta en varm badstu, og bruke grønnsåpe til hårvask. Seernes råd for å bli kvitt lusa var varierte, i tillegg til vanlig kur med lusepreparater og rett og slett kamming.

Hva sier så eksperten?

- For å bli kvitt lusa må man gjennom en kur, sier Mehl. Det er det viktigste. Kuren består av to behandlinger med linimenter. Det er insektmiddelet melation, oppløst i sprit med åtte dagers mellomrom. Deretter må man undersøke effekten av behandlingen i to til tre uker etter siste behandling. Da vil en alltid finne egg. Men de er døde eller tomme eggeskal, så de skal en ikke bry seg med. De går det ikke an å fjerne helt, sier Reidar Mehl.

Hva med badstu og grønnsåpe?

Kan en varm badstu,på vel 60 grader, ta knekken på lusa?

- Hodelus overlever ikke mange sekunder i 60 graders varme. Men eggene og lusebarna sitter inne ved huden, og der blir det ikke så varmt, bare knapt 40 grader. Hvis det ble varmere, ville vi fått skader i huden.

- Grønnsåpe er blitt brukt til å drepe lus på planter, men den er ikke god nok til å utrydde hodelus. Likevel kan vi si at eggene løsner lettere når du bruker grønnsåpe.

Eksperten beroliger oss

- Man behøver ikke gjøre alle de tiltakene en ofte hører om, sier Reidar Mehl beroligende.

En lusekur er som regel tilstrekkelig. Den dreper eller skader de aller fleste lusene og eggene. Å fryse eller vaske sengetøy og håndklær, kammer og børster, er ikke alltid nødvendig, mener han. Et unntak er luene. I dem har vi oppdaget hodelus.

Resistens hos lusene mot midler

Selv om de lusepreparatene vi bruker virker godt, bekrefter Mehl at vi har et resistensproblem.

- Hvis det oppstår problemer som skyldes resistens, så er det absolutt verdt å prøve et av de planteoljemidlene som nå er i markedet, sier Mehl. Vi vet at enkelte av dem kan være veldig bra, men at en hel del ikke virker tilfredsstillende.

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)