Hopp til innhold

Her er bivirkningene

Dette risikerer du hvis du tar vaksinen mot svineinfluensa.

Vaksine
Foto: Berit Roald / Scanpix

I Norge får hele befolkningen tilbud om vaksinen mot svineinfluensa. Dermed må alle ta stilling til om de skal la seg vaksinere eller ikke.

Valget er opp til hver enkelt. Men vi vet allerede ganske mye om hvilke bivirkninger man kan forvente dersom man tar vaksinen.

Advarer egg-allergikere

Siden virusene til vaksinene dyrkes i eggehvite, kan de være direkte farlige for personer med alvorlig allergi mot egg. Har man opplevd å få allergisk sjokk av egg, bør man ikke ta vaksinen.

Man bør heller ikke vaksineres hvis man har hatt alvorlig allergisk reaksjon på andre av innholdsstoffene i vaksinen. Innholdsstoffer og sporstoffer er listet opp i pakningsvedlegget .

I noen tilfeller kan det ifølge Folkehelseinstituttet bli aktuelt å sette vaksinen under nøye overvåkning av helsepersonell.

Flere får bivirkninger enn vanlig

Så langt ser det ut til at en del flere får bivirkninger av pandemi-vaksinen enn av den vanlige sesongvaksinen. Men bivirkningene er de samme.

Flere enn 1 av 10 får bivirkninger av vaksinen. De fleste av dem får plager rundt stikkstedet, og vanligvis går plagene over etter en dag eller to.

De vanligste bivirkningene er:

 • Kløe, smerte, rødhet, hovenhet, hardhet, blåmerke rundt stikkstedet
 • Hodepine
 • Trøtthet
 • Feber
 • Ømme muskler og ledd
 • Hovne lymfekjertler (hals, armhuler, lysken)
 • Økt svette, skjelving

Mindre vanlige bivirkninger:

 • Kribling og nummenhet i hender/føtter
 • Svimmelhet
 • Diaré, oppkast, kvalme, magesmerter
 • Kløe, utslett
 • Generell uvelhet
 • Søvnløshet

Ber folk melde fra

Steinar Madsen i Legemiddelverket

Bivirkningene ser ut til å være ubetydelige, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: NRK

Helsemyndighetene står klare til å registrere bivirkninger så snart vaksineringen kommer i gang.

- Vi er spesielt oppmerksomme på denne vaksinen, slik vi er med alle nye legemidler. Det vi ser etter, er sjeldne, alvorlige bivirkninger, forteller Steinar Madsen i Legemiddelverket.

- Så langt ser det heldigvis ut til at bivirkningene er nokså ubetydelige. Og ved vanlig sesonginfluensa-vaksine har vi aldri sett noen uventede, alvorlige bivirkninger.

Listen over bivirkninger per i dag bygger på forsøk med en såkalt "modellvaksine", samt innrapporteringer fra de landene som har startet vaksinering.

Sverige har publisert sin oversikt , og norske helsemyndigheter kommer til å opprette en tilsvarende nettside.

Modellvaksinen

I forsøkene i forkant av vaksineringen, er det brukt en vaksine med et annet influensavirus. Men vaksinen var laget på nøyaktig samme måte, med de samme hjelpestoffene.

- Influensavirusene er jo ganske like, de er bare litt forskjellige på overflaten. Derfor kan man teste vaksinen med et tenkt virus, før man vet akkurat hvilket virus man skal bruke i vaksinen, forteller Steinar Madsen.

Bruken av modellvaksine gjør at det tar raskere tid å lage vaksiner, noe som kan være svært viktig hvis det viser seg at sykdommen er alvorlig.

Nye anbefalinger

Den siste tiden har det vist seg at svineinfluensaen antakelig er mer alvorlig enn antatt.

- Først trodde vi viruset kunne gi alvorlig sykdom ganske ofte, så trodde vi det var mindre farlig. Men nå ser det ut til at svineinfluensa kommer til å medføre både en god del alvorlig sykdom og dødsfall her i Norge, sier Madsen.

Helsedirektoratet anbefaler at alle lar seg vaksinere.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)