Hopp til innhold

Hva vet vi, hva vet vi ikke?

Gravide kvier seg for å ta vaksinen mot svineinfluensa. Har de grunn til det?

Vaksine
Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Når vaksinen mot svineinfluensa om kort tid blir tilgjengelig over hele landet, er gravide blant dem som står først i køen.

Folkehelseinstituttet har gått ut med en sterk oppfordring til gravide om å la seg vaksinere. Likevel føler mange gravide at valget er vanskelig, og opplever å få sprikende råd fra helsepersonell.

Er det trygt for gravide å ta vaksinen, seksjonssjef Svein Rune Andersen i Legemiddelverket?

- Jeg ville sendt kona mi til vaksinasjon hvis hun var gravid. Ifølge tall fra USA tidlig i pandemiforløpet, kan det se ut til at gravide har fire ganger høyere risiko både for smitte og komplikasjoner. Av 34 gravide som fikk påvist sykdommen, ble 11 innlagt på sykehus og 6 døde. I tillegg gir man de nyfødte barna immunitet en god stund etter fødselen.

Kan man bli syk av vaksinen?

- Inaktiverte vaksiner som denne inneholder proteiner fra virus. Generelt er det ikke noe å frykte. Pandemivaksinen inneholder ikke noe levende. Man kan ikke få influensa av den.

Hva vet man om gravide og influensavaksiner?

- Fra 2004 har man i USA anbefalt alle gravide å ta den vanlige influensavaksinen. Hadde vaksine mot vanlig influensa gitt alvorlige bivirkninger hos mor eller barn, ville ikke denne anbefalingen vært opprettholdt.

Men her i Norge anbefaler man ikke gravide å ta den vanlige sesongvaksinen. Det må vel være en grunn til det?

- Vi har en noe mer konservativ holdning til vaksinasjon mot influensa i Norge. Mange andre steder i verden anbefaler man alle gravide å vaksinere seg mot svineinfluensa, mens Folkehelseinstituttet her i Norge ikke anbefaler vaksinen de første 12 ukene av svangerskapet. "Føre var"-prinsippet står sterkere her.

Er det noen forskjell på vanlige influensavaksiner og pandemivaksinen?

- De er i prinsippet laget på samme måte. Produsenten har laget slike vaksiner i mange år. Den eneste forskjellen er at pandemivaksinen inneholder et immunstimulerende stoff som gjør at man trenger mindre virusprotein til hver dose. Uten bruk av adjuvans ville vi antakelig bare hatt rundt en fjerdedel så mange vaksinedoser tilgjengelig på verdensbasis.

Er det immunstimulerende stoffet trygt?

- Pandemrix som vi skal bruke i Norge, har blitt testet på cirka 5000, hovedsaklig voksne. En vaksine mot vanlig influensa som inneholder et tilsvarende immunstimulerende stoff har imidlertid vært gitt i cirka 40 millioner doser i Europa. Det har ikke vært tilsatt i influensavaksiner som vi har brukt i Norge, men det er altså velutprøvd.

Finnes det kjente bivirkninger som gravide har grunn til å frykte?

- Alle legemidler som har en effekt kan også gi bivirkninger. De vanligste bivirkningene som er rapportert er knyttet til selve stikket, for eksempel vondt i armen. Noen har også fått feber, mest barn ser det ut til. Man må veie det at man kan få bivirkninger opp mot komplikasjonene man kan få ved en eventuell sykdom.

Kan man utelukke at vaksinen kan skade fosteret?

- Det er klart at vi kan aldri utelukke bivirkninger heller, men her må vi se på nytte og risiko. Hvis man hadde mistanke eller indikasjon på at vaksinen var farlig for den gravide eller for fosteret, ville den ikke blitt anbefalt.

Stemmer det at gravide som har kort tid igjen til termin uansett ikke vil få nytte av å ta vaksinen nå?

- Det er i siste del av svangerskapet man er mest utsatt. Det er anbefalt å ta to doser med litt mellomrom. Men etter én dose vil kroppen ha bygget opp en viss beskyttelse etter 2-3 uker. Noe av grunnen til at gravide er i risikogruppen, er at de har nedsatt immunforsvar. Det er jo fortsatt lavt en tid etter fødselen også.

Mer informasjon fra Legemiddelverket:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)