NRK Meny
Normal

Dette vil folk gjøre før de dør

Hundrevis av nordmenn har sagt hva de ønsker å oppnå før de dør. Nå kan du gjøre det samme.

Denne uken har folk fortalt hele Norge om sine drømmer og hva de har lyst til å oppnå.

På NRK.nos «før-jeg-dør»-vegg har hundrevis allerede fortalt hva de ønsker å gjøre før de stryker med.

Skriv på veggen her

Laster innhold, vennligst vent..

(Du velger selv om du vil være anonym eller stå frem med fullt navn)

Populær tavle på Tøyen

Jannik Abel

Gatekunstneren Jannik Abel har i samarbeid med NRK satt opp en tavle på Tøyen, der alle kan skrive hva de ønsker å gjøre før de dør.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

«Før-jeg-dør»-veggen finnes ikke bare i digital versjon. Siden mandag har folk hatt mulighet til å spre sine tanker på en krittavle på Tøyen i Oslo. Det er gatekunstneren Jannik Abel som står bak veggen, som måler 6 x 2,5 meter på Tøyen senter i Oslo. Ifølge Abel har folk trosset bitende kulde for å dele sine drømmer med andre.

– Nordmenn er kanskje ikke kjent for å være veldig utadvendte, men her har de virkelig levert, sier gatekunstneren, som forteller at rundt 200 personer hittil har skrevet ned sine tanker om tiden før døden.

– Vi tømmer veggen hver dag, og den fylles opp like fort, sier hun.

Veggen blir fotografert før den vaskes, slik at ingen meldinger blir glemt.

Tøyenveggen meldinger

Folks reiseplaner varierer stort.

Foto: Marita Høyland / NRK

Ønske om å bli rusfri

Ifølge Abel er det ønsker om å gjøre noe betydningsfullt som preger mange av innleggene på veggen. Dessuten er det mange som ønsker et godt familieforhold og at for eksempel barna skal få en fin oppvekst.

– Og så er det en del som vil reise, enten det er til Sandefjord eller Mekka, sier hun.

Slike ønsker pleier å dukke opp overalt i verden hvor liknende prosjekter er blitt satt i gang. Men det er én ting som er helt spesielt for tavlen på Tøyen.

– Det er en del som har skrevet om avhengighet. Mange skriver de er avhengige av alkohol eller narkotika og ønsker å bli rusfrie. En person skrev for eksempel at han ønsket å bli en edru og god far, sier Abel.

Tøyenveggen kritt

Hver dag blir veggen vasket, slik at nye ønsker kan bli skrevet ned. Alle meldingene blir fotografert før de slettes.

Foto: Marita Høyland / NRK

God tid til å skrive dine drømmer

«Før-jeg-dør»-tavlen blir stående på Tøyen til mandag 13. desember. Da blir flere av innleggene presentert på NRK-programmet Puls.

Har du ikke mulighet til å legge igjen din melding på Tøyen-tavlen, kan du fortsette å sende inn melding på vår digitale tavle – som blir stående en god stund til på NRK.no.

Du kan også fortelle hva du drømmer om, ved å bruke #førjegdør på den sosiale nettjenesten Twitter.

tøyenveggen

Noen ønsker er mer realistiske enn andre.

Foto: Marita Høyland / NRK

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.