NRK Meny
Normal

Hemmelige billigvarer

Matvarekjedene opplyser ikke om hvem som produserer billigvarene deres. Det eneste forbrukeren skal vite er prisen. Men FBI viser deg hvordan du likevel kan finne ut hvor billigmat fra First Price og Euroshopper kommer fra.

First Price kokt skinke
Foto: NRK

Les også: Nettmøte og temasending om matkvalitet!

Kjedenes egne merkevarer kan koste bare halvparten av de kjente merkevarene. Men hva med kvaliteten?

I forrige uke viste FBIs blindtest at noen av disse billigvarene kan måle seg med merkevarene på smak. Men med så mye lavere priser er det grunn til å spørre seg hvor og hvordan dette produseres. For det er det ikke så lett å få svar på av kjedene!

- Det er veldig hemmelig. Vi står for produktutvikling og markedsføring selv, og opplyser prinsipielt ikke hvilke underleverandører vi har. Det er sensitiv informasjon.

Det sier konserndirektør Per Roskifte i Norgesgruppen på spørsmål om hvor First Price kokt skinke og First Price hvitost er produsert.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Konserndirektør Per Roskifte

Konserndirektør Per Roskifte (t.v.) i Norgesgruppen vil ikke opplyse om hvor First Price billigvarer blir produsert. Her sammen med FBIs programleder Lars Karelius Noer.

Foto: NRK

Se etter godkjenningskoden

Selv om det ikke står noe om hvem som har produsert billigvarene, så er det imidlertid ikke umulig å finne ut hvor varene kommer fra. De billige kjøtt-, fisk- og osteproduktene må i forhold til matmyndighetene merkes med at de kommer fra et godkjent anlegg. Hvert enkelt produksjonsanlegg har dermed sin egen godkjenningskode (EFTA).

På billigostene til First Price, Landlord og Euroshopper står koden M904. På First Price kokt skinke og First Price wienerpølser står det 307. Og på First Price fryst kyllingfilet er koden 521.

Mattilsynets virksomhetsliste

Fra Mattilsynets virksomhetsliste.

Godt gjemt på Mattilsynets internettsider er det mulig å finne en oversikt over kodene til norske produksjonsanlegg.

Der finner vi at billigosten er produsert på Synnøve Findens anlegg i Alvdal. First Price kokt skinke og wienerpølser er produsert hos Fatland Sandefjord, mens First Price fryst kyllingfilet er produsert av Nortura Rakkestad, det samme anlegget som leverer Prior-kylling.

Spør kjedene direkte

Selv om kjedene på produktene ikke vil opplyse om hvor billigvarene er produsert, er det verdt et forsøk å henvende seg til kjedenes forbrukeropplysningstjeneste.

Her spør du Unil om First Price

ICAs kundeservice

Rema 1000 sin kundeservice

Coops kundeservice


Hvorfor må det være hemmelig?

Ledelsen i Norgesgruppen ville imidlertid ikke svare på noen av våre direkte spørsmål om hvor First Price-varene var produsert. Først da vi fortalte at kodene førte oss til Fatland Sandefjord fikk vi dette bekreftet for First Price kokt skinke.

- Hvorfor er det viktig å holde skjult for kundene hvor maten er produsert?

- For kunden er det viktig å se hvem som er avsenderen av produktet, og disse varene er vi avsender for gjennom vårt datterselskap Unil, sier Roskifte.

Noe av årsaken til det ikke er informert på emballasjen om hvor varene er produsert, er at kjedene skal stå fritt til å bytte ut produsenten fra et år til et annet etter en anbudsrunde.

- Selv om et anlegg produserer en vare i dag er det ikke dermed sagt at det til enhver tid er dette anlegget som skal produsere for oss. Vi har også en fleksibilitet til å velge samarbeidspartner og underleverandør, sier Norgesgruppens konserndirektør.

Synnøve Finden

Konserndirektør Harald Bjerknes

Konserndirektør Harald Bjerknes i Synnøve Finden har ikke noe imot at firmaets navn oppgis på billigosten de produserer.

Foto: NRK

Mens Tine produserer billigost for Coop, viser godkjenningskodene at det er Synnøve Finden som produserer billigosten for Ica, Rema 1000 og Norgesgruppen.

Billigostene har noe mindre melkefett enn merkevareostene, ellers er produksjonsprosessen svært lik.

Konserndirektør Harald Bjerknes sier de ikke ville hatt noe imot om det sto på ostene at det var Synnøve Finden som produserte dem.

- Jeg ser gjerne at det står Synnøve Finden overalt jeg, så det har jeg ingen problemer med, sier Bjerknes.

Les svarene fra nettmøtet her!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.