Helsesjekk eller ikke?

Skal man sjekke helsa si selv om man er frisk? Og hva bør undersøkes?

Stetoskop
Foto: Leah-Anne Thompson

 

 

Spørsmål

Hei. Jeg leser ofte om at man skal gå til legen for å sjekke helsa si av og til. Er dette vanlig?

Tror jeg ville føle meg litt dum om jeg gikk til legen uten noe konkret problem. Det er vel 10 år siden jeg var hos en lege sist.

Jørgen svarer

Hei. Jeg vet ikke hvor gammel du er, og fordi spørsmålet ditt ikke kan besvares uten å vite dette, må jeg være generell.

I utgangspunktet vet vi at menn kommer til legen for sent med alvorlig sykdom. Det skaper store problemer. Med andre ord er det viktig for menn å kjenne fastlegen sin.

Man bør følge med på kolesterol, blodtrykk og generell helse. Vi menn er jo flinkere til å passe på å få bilen på service enn å passe på helsen vår.

Når man har rundet 40 er det nok greit for både menn og kvinner å få målt blodtrykk og kolesterol. Det er viktig at legen kan litt om din familiehistorie samt vaner og uvaner som trening, røyk og alkohol.

Kvinner skal til underlivssjekk minst hvert 2-3 år, og de skal til mammografi regelmessig når de kommer i 40-50-årene.

Jeg er dog enig i at mange slike kontroller, ikke minst innen bedriftshelsetjenesten, ofte er bortkastete ressurser.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

 

 

 

 

 

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)