- Hårfarge burde være reseptbelagt

Hårfargingsmiddel inneholder et av de mest allergifremkallende stoffene vi kjenner, PPD. Norsk professor mener hårfarge kun burde være å få på resept.

Hårfarging.

Illustrasjonsfoto. - En mulighet er å reseptbelegge hårfarge og selge det på apotek, mener professor Martinus Løvik ved NTNU og Folkehelseinstituttet.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Professor Martinus Løvik ved NTNU og Folkehelseinstituttet.

Professor Martinus Løvik ved NTNU og Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

- Det kjemiske fargestoffet PPD og andre beslektede stoffer som brukes i mange av disse hårfargene, er et av de mest allergifremkallende stoffene vi kjenner. De er svært potente, sier professor Martinus Løvik ved NTNU til nrk.no.

Han mener hårfargingsprodukter som inneholder kraftige allergifremkallende stoffer, burde være underlagt strengere restriksjoner enn i dag.

- De allergiske reaksjonene på disse stoffene forekommer så ofte og er så sterke, at å bruke dem i kosmetikkprodukter ikke burde være tillatt, i alle fall ikke uten sterke begrensninger, sier Løvik.

Løvik er også er tilsatt som avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: EU advarer unge mot å farge håret

På apotek

EU har nå vedtatt å merke hårfargingsmidler som inneholder allergifremkallende stoffer med en advarsel om at produktet ikke er egnet for unge under 16 år.

Professor Løvik mener personlig at man kunne ha gått enda hardere til verks. Jo flere som farger håret, jo flere vil oppleve ubehagelige allergiske reaksjoner.

- Folk bryr seg ikke nevneverdig om advarsler, se bare på effekten av advarsler på røykpakkene. Det er fortsatt en betydelig andel nordmenn som røyker, sier Løvik til nrk.no

Hårfarge på resept

- En mulighet kunne være å reseptbelegge hårfarge og selge det på apoteket, slik at folk med for eksempel spesielle behov for å farge håret, kan gjøre det, mener han.

- Man har jo for eksempel de som blir gråhårede veldig tidlig og som synes det er traumatisk og en stor psykisk belastning. For slike brukere handler hårfarging om mer enn mote, sier Løvik.

- Det beste ville selvfølgelig være om industrien kunne utvikle et godt alternativ til det kjemiske fargestoffet PPD og andre nært beslektede kjemiske stoffer, men det har foreløpig vist seg vanskelig, ifølge professoren.

LES OGSÅ: - Rødhårede tåler mer smerte

LES OGSÅ: Derfor liker menn blondiner

Farlig og ubehagelig

Årsaken til EUs 16-årsgrense, er en antakelse om at unge ikke er like skikket til å vurdere mulige konsekvenser ved hårfarging.

- Allergiske reaksjoner fra hårfargingsmidler kan være farlig, plagsomt og stygt å se på. Og er man først blitt allergisk, er man det for resten av livet, forteller professor Martinus Løvik ved NTNU.

Allergiske reaksjoner brer seg over et vidt spekter, alt fra forsiktige plager til alvorlig sykdom.

For to år siden opprettet Folkehelseinstituttet en meldingstjeneste for bivirkninger fra kosmetikkprodukter, og mange av disse meldingene omhandler hårfargingmidler.

SE DAGSREVYEN-INNSLAG: Hårfarge kan gi alvorlig allergi

Har du fått problemer etter hårfarging? Send oss en epost !

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
For å lykkes som gründer må man kjenne sitt marked. Vi møter den unge mannen bak brillemerket Frank Walton som utfordrer det norske brillemarkedet. Kvinnene bak billeoppdrett-firmaet Myldregaard utvikler spiselige bille-oppskrifter. Programleder Christian Strand tester ut sin gründeridé på Norges største pappa-bloggere. (2:4)
Ultraløpere løper helst konkuranser lenger enn et maraton. Marit, Frode og Leif skal løpe Oslofjorden Rundt, fra Moss til Horten, i opp mot 24 timer. For småbarnsmoren Marit (38) passer det dårlig med en kneskadde rett før løpet. (1:3)