Hopp til innhold

Golf ble Årets bil

For 50. gang har europeiske motorjournalister kåret Årets bil. Den nye VW Golf vant en overlegen seier.

VW Golf

Den nye Golf-generasjonen ble lansert i september i fjor. I dag ble modellen kåret til Årets bil i Europa.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters/NTB Scanpix

Årets bil er en hedersbevisning til det juryen mener er den mest fremragende nye bilmodellen som har vært til salgs i Europa det siste året.

Eldre modeller med kosmetiske endringer eller mindre tekniske oppgraderinger kan ikke nomineres. Volkswagen Golf, årets vinner, er med andre ord ny tvers igjennom.

Alle jurymedlemmer har testet samtlige nominerte biler, med spesielt stor vekt på teknisk innovasjon og verdi for pengene når de kårer sin favoritt.

Andre kriterier for kåringen er design, komfort, sikkerhet, økonomi, ytelse, funksjonalitet, miljøkrav og kjøreglede.

Åtte i finalen

Dagens seier er den andre for den kompakte Golfen i kåringens 50-årige historie. Også Renault Clio har fått topplassering to ganger.

Juryen mener at nye Golf peker seg ut med svært gode prestasjoner innen drivstofføkonomi, dynamikk og komfort, og legger også vekt på flere aktive sikkerhetssystemer som gjør dette til et relativt trygg bil.

Åtte bilmodeller fulgte med helt fram til årets finale. De sju andre kandidatene var Ford B-Max, Hyundai i30, Mercedes-Benz A-klasse, Peugeot 208, Renault Clio, Subaru BRZ/Toyota GT86 og Volvo V40.

Vinneren Golf endte opp med 414 poeng, med Subaru/Toyota (202 poeng) og Volvo (189 poeng) på de neste plassene.

I fjor gikk hybridbilen Opel Ampera til topps i kåringen. Året før trakk Nissan Leaf det lengste strået, som den første elbil-vinneren .

Årets vinner ble kåret på den internasjonale bilmessen i Geneve, som åpner dørene for publikum denne uka.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)