Kollisjonspute for fotgjengere gir toppscore

Volvos kollisjonspute for fotgjengere setter en ny standard for trafikksikkerhet, mener Euro NCAP. Volvo V40 oppnår det hittil beste resultatet i den europeiske sikkerhetstesten.

Volvo V40 med fotgjengerkollisjonspute.

Som første bil i verden har Volvo V40 fotgjengerkollisjonspute som standardutstyr. Det gir topplassering i den europeiske sikkerhetstesten.

Foto: Euro NCAP

Fem av de seks bilmodellene som er gransket i Euro NCAPs nye testrunde får toppkarakteren fem stjerner.

De nye utgavene av Audi A3, Ford B-MAX, Kia Cee’d, Renault Clio og Volvo V40 tilfredsstiller de nye strenge kravene til sikkerhet.

Dessuten endte pickup’en Isuzu D-Max opp med fire stjerner, som er en betydelig framgang fra 2008 da forrige generasjon av denne bilen ble testet.

Beste resultat hittil

Volvo V40 får det hittil beste resultatet i testinstituttets kategori for fotgjengersikkerhet. Som første bil i verden har V40 en kollisjonspute for myke trafikanter som standardutstyr.

Sensorer i fremre støtfanger registrerer et sammenstøt med en fotgjenger, og utløser bakre ende av panseret sammen med en kollisjonspute som dekker området under panseret, deler av frontruta og frontrutesøylene. Det er ofte der fotgjengere blir alvorlig skadet ved en påkjørsel.

Testen viser at systemet virker som det skal i ulike hastigheter og med testdukker i flere størrelser. Fronten på panseret er riktignok ikke spesielt energiabsorberende, men støtfangeren er bedre.

De nye V40-modellene kan også leveres med elektronisk ekstrautstyr som oppdager at en fotgjenger er i ferd med å bli påkjørt, for deretter å bremse bilen automatisk hvis ikke føreren gjør det.

– Utenkelig for få år siden

Sikkerhetstest Renault Clio august 2012

Sikkerheten for de minste passasjerene er høyest i Renault Clio. Her fra baksete-testen.

Foto: Euro NCAP

14 prosent av alle som drepes i trafikken i Europa er fotgjengere.

– De tre siste årene har vi strammet inn testkravene til fotgjengersikkerhet. Nå ser vi at fabrikantene har fulgt opp. Resultatene i den nye testrunden var utenkelige for bare få år siden, sier generalsekretær Michiel van Ratingen i Euro NCAP.

Han mener at V40 setter en ny standard for fotgjengersikkerhet.

Renault får det beste resultatet for sikring av barn i kupéen, tett fulgt av Kia og Audi. Renault gjør det også skarpt, sammen med Volvo, i kategorien sikkerhetsassistanse for føreren.

Disse modellene er testet denne gangen:

Euro NCAP-test august 2012

MERKE OG
MODELL

STJERNER
TOTALT

Sikkerhet
for voksne

Sikkerhet
for barn

Sikkerhet
fotgjengere

Sikkerhets-
assistanse

Audi A3

5

95 %

87 %

74 %

86 %

Ford B-MAX

5

92 %

84 %

67 %

71 %

Isuzu D-Max

4

83 %

67 %

51 %

71 %

Kia Cee’d

5

89 %

88 %

61 %

86 %

Renault Clio

5

88 %

89 %

66 %

99 %

Volvo V40

5

98 %

75 %

88 %

100 %

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)