Mange nordmenn har begynt på et svensk gitarkurs via postordre, som det ikke er mulig å melde seg av.
Firmaet kaller seg for Spelskolan eller Musikkskolen, og selger kursbrev i gitar, piano og orgel. Men har du ikke sagt opp ti dager etter at du har mottatt det første brevet, mener firmaet at du forplikter deg til å ta i mot de neste 27 brevene, pluss sju kassetter.
Lang kurstid

Brevet fra Spelskolan sier man ikke kan melde seg av kurset uten videre. Foto: NRK
Kurset, som annonseres til en pris av 69 kroner pluss porto per brev eller kassett, blir slik til et kurs som varer i mer enn et og et halvt år og koster over 3000 kroner.
Hege Granli hadde som mange andre en drøm om å lære seg å spille gitar. Hun bestilte derfor kurset fra Sverige. Men da hun fikk barn, ble det ikke tid til gitaren. Hun sa opp, men fikk raskt skriftlig svar fra Spelskolan: «Dette kan dock endast ske senast 10 dagar efter det att du har mottagit det første kursbrevet».
Firmaet har holdt på i Norge siden begynnelsen av 80-tallet, og omtrent fra første stund har klagene tikket inn til forbrukermyndighetene.
Eieren bor i Stockholm og heter Lars Kolm. Til tross for at kundene som vil slutte mottar brev om at de ikke får lov, avviser Kolm dette.
– Ikke lov

Gitartoner er byttet ut med spedbarns gurgling. Foto: NRK
– De som klager til forbrukermyndighetene er kunder som ikke vil betale for de kursbrevene de alt har mottatt. Alle som ber om å få slutte får det, bare de gjør opp for det de har fått, sier Kolm til FBI.
Dette kjøper ikke norske myndigheter. Forbrukerombudet har nå bestemt seg for å sette en stopper for Spelskolans falskspill.
– Det er ikke lov å nekte noen å melde seg ut av et langvarig kurs. Firmaet kan kreve en mindre kompenasjon for tapet de lider ved en utmelding, men på ingen måte kreve betaling for hele kurset, sier seksjonssjef Bente Øverli.
– Bestrid kravet
At firmaet har fått holde på slik i over 20 år, er selvsagt ikke bra, sier Øverli.
– Det kan se ut til at han gir etter for dem som krangler lenge nok, og på den måten har unngått myndighetenes oppmerksomhet. Men i det siste har det kommet såpass mange klager at han ikke slipper unna, forsikrer Øverli.
Rådet fra Forbrukerombudet er klart: Dersom firmaet truer med inkasso, er det ingen grunn til panikk. Straks inkassokravet kommer, er det bare å sende brev til inkassofiramet om at du bestrider kravet. Da må inkassobyrået evntuelt gå rettens vei før de kan fortsette å drive inn pengene eller sette betalingsanmerkning på deg.
Etter at FBI tok opp saken til Hege Granli, har Spelskolan frafalt alle krav mot henne.