Det er registrert litt i underkant av 13000 motorsykler i Norge i dag. Mens det for 20 år siden var unge gutter som kjørte storsykkel, er tendensen i dag betydelig endret. De høye forsikringspremiene må nok ta en del av skylden for dette. Statistikken viser at en gjennomsnits motorsyklist i dag er en mann på drøyt 40 år som kjører en japansk sykkel. Syv av ti sykler som registreres i Norge er japanske.
Mange kvinner velger macho
Den samme statistikken viser også at den desidert største gruppen motorsyklister er i alderen mellom 36 og 45 år. Dette gjelder også kvinner, - og drøyt 10% av syklene er registrert på kvinner. Antagelig fins det flere kvinnelige motorsyklister enn disse da mange kjører en sykkel registrert på mannen.
Og kvinner velger annerledes enn menn: typiske macho-sykler som Bimota og Harley-Davidson står øverst på den kvinnelige shoppinglista. Generelt kan man også si at jo eldre man er jo høyere prioriteres kjørekomfort.
Alternativene
I gamle dager var det noen få kategorier motorsykkel å velge mellom. I dag er modellene utviklet og krysset med hverandre slik at det er vanskeligere å gruppere motorsyklene. Du kan få en "naken" motorsykkel (dvs. uten kåpe) som er klassisk, eller en naken sykkel som er futuristisk. Du får også store motorsykler som er en slags blanding av tursykler og offroad, men som ikke bør taes med vekk fra asfalten. I MC-miljøer regnes likevel disse hovedgruppene som en fornuftig oppdeling:

Racing-sykkel. Foto: Scanpix.
Sportsykler kalles også racing-sykler. De er uhyre raske og overgår fartsmessig de fleste sportsbiler. Dette er en motorsykkel for den fartsglade som har mye motorsykkelerfaring. Det anbefales kurs på bane for den som skal kjøre sikkert på denne typen motorsykkel. Motorsykkelen er relativt dyr, prisleie på ny sykkel ligger mellom 120.000 og 220.000. Forsikringen på denne sykkeltypen er veldig kostbar.
Custom, også kalt chopper, er en hyggelig, tilbakelent putresykkel som vanligvis er veldig lett å kjøre fordi tyngdepunktet sitter lavt og fordi setet er så lavt at alle rekker ned til bakken med beina. Passer godt for nybegynnere. Gir mye image for pengene. Forsikringsprisen ligger i de lavere sjiktene. Prisleie fra 100.000 - 270.000.

Klassisk. Foto:Yamaha
En klassisk motorsykkel er ofte ganske lettkjørt og passer for nybegynnere. Den kan være svært rask i aksellerasjonen og gir masse kjøre- og fartsopplevelse. Skal du på langtur vil mange mene at den egner seg best til turer i hastigheter omkring 80 og under det. Kjører du særlig fortere blir du veldig sliten fordi vinden gir deg mye motstand. Forsikringsprisen ligger midt på treet. Prisleie mellom 80.000 og 200.000.
Offroadsykkelen passer godt både på asfalt og i terreng.

Offroad. Foto: Honda
Selv om sykkelen er høy er den vanligvis lettkjørt og morsom og gir masse opplevelse. De mindre syklene er ikke så godt egnet for lange turer på motorvei på grunn av stor luftmotstand. Prisleie 80.000 - 180.000. Forsikringsprisen ligger midt på treet.
Touring-sykkelen er laget for maksimal kjørekomfort på de lange reisene på motorvei. Den har stor kåpe og vanligvis en stor motor, men motoren er ikke så hardt presset som i en sportssykkel, derfor blir også kjørekomforten veldig god. Sykkelen selges mest til folk som er over sin første ungdom. Prisleie mellom 120.000 - 300.000. Forsikringen ligger noe over gjennomsnittet, men ikke så høy som på sportssykkel.
Hvordan gjør du valget?

Chopper. Foto: Scanpix
Mange går rett ut og velger sykkel ut fra en forestilling om hva som ser ”tøft” ut. Eller hva de ”alltid” har ønsket seg. Det går fint, men man bør ta litt forbehold for størrelsen på fører og motorsykkel. Det er stor forskjell på syklene og alle sykkeltyper passer ikke til alle.
En litt grundigere vurdering av behov og evner kombinert med prøvesitting og prøvekjøring før man kjøper, kan være med på å gi en øket kjøreglede – som varer lenger!
Husk også at mange sykler har mulighet for de små justeringene av støtdempere, sittehøyde, clutch- og bremsehendler samt fothvilere som gjør at sykkelen passer bedre til akkurat deg. Sjekk dette i hvert enkelt tilfelle før du gjør ditt endelige valg!
Ulykkestall på vei ned
Et uhell som motorsyklist kan ofte være både tragisk og katastrofalt for føreren. Uansett hvor skyld og ansvar ligger. Fra 2002 til 2003 gikk likevel antall trafikkulykker der motorsykler var involvert ned fra 708 til 613, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er en nedgang på 13,4 prosent.
Tallene er en del av en klar trend: I løpet av de siste ti årene er antall drepte eller alvorlig skadde i motorsykkel- og scooterulykker redusert med nesten 60 prosent, sett i forhold til det økende antallet tohjulinger på veiene.

Touring.
Kjell Ramleth i Motorsykkelimportørenes Forening mener dette er et resultat av at dagens motorsyklister er gjennomsnittlig eldre enn for 10-20 år, de er er mer trafikkvante, og flinkere til å kjøre med ”hodet” enn med "høyrehanda”.
Det økende antall to-hjulinger i trafikken har nok også gjort bilførere generelt mer oppmerksomme og aktpågivne i møte med to-hjulinger i trafikken. Man kan bare håpe at denne trenden fortsetter!