Hopp til innhold

Gavekortet som minsker i verdi

SpendOn-gavekortet kan brukes i hele verden og på nettet. Men venter du for lenge, minsker totalbeløpet.

Per Mathisen

Per Mathisen ga barnebarna hvert sitt gavekort til jul, men var ikke klar over at beløpet minsket etter noen måneder.

Foto: Privat

Per Mathisen er en av mange som synes gavekort er en fin julegave.

– Jeg har voksne barnebarn, og tenkte at SpendOn-gavekortene med Visa passet perfekt fordi de kan brukes over alt, forteller han til NRK.no.

Selv har han fått slike kort på jobben flere ganger, og vært fornøyd med det.

Trekkes fra syvende måned

– Da det ene barnebarnet mitt skulle betale med gavekortet som var på 500 kroner på en restaurant i september fikk han beskjed om at det ikke var dekning på det, og han fikk ikke brukt det, forteller han.

De ringte for å sjekke saldoen, og det viste seg at den bare var på 470 kroner.

– Etter å ha søkt litt på nettsiden deres fant jeg informasjon om at kortet er gratis de første tre transaksjonene og de første seks månedene. Deretter trekkes det ti kroner hver måned. Det er jo rene svindelen, forteller han sjokkert.

– Det endte med at vi tok tilbake gavekortet og gav ham 500 kroner isteden, legger han til.

Skal sjekke gavekortene

Jo Gjedrem.

Vi er opptatt av nye betalingsmetoder og har på planen at vi skal se nærmere på alle disse kortene, sier Jo Torkel Gjedrem.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun

Visakortet fra SpendOn har en stor fordel sammenlignet med vanlige universalgavekort, fordi det kan brukes alle steder som tar Visa i hele verden, også på nett.

Men glemmer du å bruke opp beløpet før selskapet begynner å trekke de hver måned, er det kjedelig.

SpendOn informerer om gebyrene og tikronestrekket på nettsidene sine, og det er ikke ulovlig.

– Vi kommer til å ta en gjennomgang av SpendOn og liknende produkter om ikke så altfor lenge. Vi er opptatt av nye betalingsmetoder og har på planen at vi skal se nærmere på alle disse kortene, sier Jo Torkel Gjedrem, fagdirektør i Forbrukerombudet til NRK.no.

De skal se på konseptet gavekort som helhet, med vilkår, bruksbegrensninger, netthandel og hvilke opplysninger forbrukeren lett kan få tak i om produktet.

Tikronerstrekket er et gebyr

SpareBank 1 Card Solutions AS, selskapet bak SpendOn VISA gavekort, forteller at det er de som kortutsteder som får pengene som trekkes fra gavekortet fra den syvende måneden.

– Det er inntektene til selskapet og det er rett og slett et gebyr. Det kan sammenliknes med et kredittkort eller andre betalingskort der det er gebyrer når du bruker det, sier daglig leder Per E. Nygaard fra SpendOn til NRK.no.

Han mener at uten disse inntektene vil ikke produktet ha eksistert på markedet.

– Sett i betraktning av den responsen vi har fått fra markedet er det tydeligvis et behov for et gavekort som kan brukes hvor som helst, legger han til.

Selskaper går ikke ut med informasjon om hvor mange kort de selger hvert år, men opplyser at SpenOn har blitt veldig populært siden lanseringen i desember 2008.

– Vi forventer at brutto omsetningen vil ligge på i underkant av 160 millioner kroner for 2012 i Norge. I tillegg er vi etablert i Sverige og Danmark, opplyser han.

Bra hvis det brukes riktig

SpendOn mener kundene deres setter stor pris på at kortet kan brukes overalt hvor Visa aksepteres i så vel som Norge og utlandet, og at de står i sterk kontrast til andre gavekort som er begrenset til en enkelt butikk eller en kjøpesenterkjede.

– Vi tilbyr dette gratis innenfor tre varekjøp de første seks månedene. Hvis kundene bruker kortet på disse vilkårene, er gavekortet gratis. Fra den syvende måneden belastes kortet med ti kroner per måned, presiserer han.

Nygaard sier selskapet informerer om dette på innpakningen til kortet, samt på avtalevilkårene som kommer sammen med kortet, samt på nettsidene.

– Vi er opptatt av å lage et forbrukervennlig produkt, forteller Nygaard.

Thon og Amfi har andre drivkrefter for å utstede gavekort. SpendOn gjør det for å tjene penger.

– Så pakker vi inn dette med gode forbrukerelementer. Vi har for eksempel 24 timers kundeservice, og forholder oss til strenge krav fra VISA som er en ekstra sikkerhet for kundene. Etter at kortet er løpt ut kan vi sende kunden et nytt og overføre beløpet, mot et gebyr på 125 kroner. Dette er elementer og tjenester tradisjonelle gavekort ikke er i nærheten av å tilby, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)