Hopp til innhold

Hun gjorde det trendy å være solbrun

Før skulle man helst være hvit som en porselensdukke, mens i dag føler mange seg ille til mote uten brunfarge på kroppen. Hvorfor ble det slik?

Coco Chanel

Coco Chanel var en av de første som dro på ferie til den franske rivieraen og kom hjem solbrent. Hun ble en trendsetter når det gjelder å sole seg om sommeren.

Foto: - / Afp

Håkan Hede

Håkan Hede, pensjonert maskør ved Nationaltheatret i Oslo.

Foto: Christine Ferner Apalnes / NRK

– Idealet om å være blek kom tidlig. Vi vet at folk allerede på 1100-tallet brukte knust eggeskall til å lage pudder som skulle få dem til å se enda blekere ut, forteller Håkan Hede, pensjonert maskør ved Nationaltheatret i Oslo til NRK.

Egg, arsenikk og farlig hvitt bly var noen av ingrediensene folk brukte i gamle dager for å vise omgivelsene at de ikke trengte å jobbe utendørs.

– Man gikk med parasoll på somrene og kvinnene i overklassen kunne aldri ha det gøy, de måtte bare sitte i skyggen og være bleke, forteller Hede.

Populært å reise til varmere strøk

Så skjedde det en endring på slutten av 1800- tallet. Da ville ikke fiffen lenger holde seg innendørs, de ville ut og reise.

Dronning Victoria

Dronning Victoria av Storbritannia.

Foto: Wikimedia Commons

– En av de første var Dronning Victoria av Storbritannia, som flyttet med tog fra det triste, kullforgiftede London til Nice. Etter hvert kom alle andre kongelige etter, og da ble det selvsagt populært å reise.

Etter hvert fikk også borgerklassen råd til å reise, og da måtte overklassen finne på noe annet for å vise sin status.

– Da bestemte de seg for å ta ferie på vinteren, når alle andre måtte jobbe. Så kunne de komme hjem solbrente, som et bevis på sin status i samfunnet, forteller Hede.

Coco Chanel banet vei

Det er spesielt en kvinne som trekkes frem i denne perioden, nemlig Coco Chanel. Da designeren var på yachtferie på den franske rivieraen i 1923 lot hun solen kysse den vinterbleke huden sin.

– Da Coco Chanel kom tilbake til Paris og var solbrent ble det en skandale. Det skulle man absolutt ikke være.

Men den gyllenbrune rivieradivaen tok etter hvert over for den hvite porselensdukken i den vestlige verden.

På slutten av 1920- tallet hadde arbeiderne forlatt åkrene til fordel for fabrikkene. Dermed var det ikke lenger så attraktivt å være hvit.

Slik begynte trenden med solbrun hud, og i dag kan vi ha det langt mer morsomt ute i solen enn kvinnene på 1800- tallet kunne. Likevel har trenden sine negative sider.

Dårlige solvaner gir hudkreft

Erik Vigander

Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen.

Foto: Kreftforeningen

Norge ligger på verdenstoppen i dag når det gjelder hudkreft, og ni av ti tilfeller skyldes nettopp UV-stråling.

– Dette har nok med våre solvaner å gjøre. Vi blir så glade når solen endelig kommer og skynder oss ute for å slikke sol. Det er denne bråsolingen som vi må være forsiktige med, særlig etter en lang vinter, sier pressesjef Erik Vigander i Kreftforeningen til NRK.no.

De siste tiårene har det blitt 30 prosent økning i antall hudkrefttilfeller i Norge. Vigander mener dette henger sammen med velstandsutviklingen.

– Vi har fått mer fri og mer penger, og vi reiser mye oftere til Syden, på hytta og på fjellet enn før. Det har nok mye å si.

– Veldig viktig å bli brun

Maiken Hetle (18) og Edda Vidarsdottir (17) i Trondheim kjenner seg igjen.

– Jeg synes det er ganske viktig å bli brun. Jeg synes det ser fint ut og så er det kanskje litt mer status at man har vært i varmere strøk, sier Hetle.

Hun har alltid vært veldig flink til å bruke solkrem.

– Jeg synes det er veldig flaut å være solbrent, det er enda flauere enn å være bleik. I en alder av 18 år så burde man kanskje vite hvordan man skal sole seg og ikke bli rød som en tomat.

Hun får støtte av venninnen, som også synes soling og brunfarge er viktig.

– Jeg har ikke så mye pigmenter, så jeg blir ikke så brun uansett, men det er mange som har det som mål for sommeren, så jeg tenker litt på det. Det er litt viktig, sier Vidarsdottir.

Jentene synes det er synd at soling og brunfarge skaper mye kroppsfokus på sommeren.

– Det er en litt lei trend, for det er ikke alle som har pigmenter eller mulighet til å ligge ute i sola. Hvis folk passer å være bleike, så synes jeg det kan være fint. Vi bor jo i Norge, sier Hetle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Edda Vidarsdottir og Maiken Hetle

Edda Vidarsdottir og Maiken Hetle i Trondheim innrømmer at det er viktig å sole seg, men synes det er vel så flaut å bli solbrent som å være bleik.

Foto: Maria Pettersen / NRK

– Huden glemmer ikke

Nå på sommeren er UV-strålingen ekstra sterk og man trenger ikke ligge i solen i mer enn 20 minutter uten solkrem før man blir solbrent.

– Det er som er skummelt er at huden glemmer ikke. Hver gang man blir solbrent ødelegger man pigmentene i huden, og i verste konsekvens kan dette føre til kreft.

Vigander vil ikke skremme folk inn i skyggen, men oppfordrer folk til å vise solvett.

– Man må nyte solen når den er her, men det er viktig og ikke bli solbrent. Dersom man blir ordentlig solbrent fem ganger, har man dobbelt så stor risiko for å få hudkreft.

– Husk solkrem og ta pauser!

Kreftforeningen ønsker likevel ikke å få tilbake til trenden med porselenshvit hud.

– Nei, solbrun hud er jo bare et tegn på at man er frisk og mye ute, men det er viktig å ta sine forholdsregler, sier Vigander.

Han anbefaler minimum solfaktor 15, og minner om at det er viktig å smøre seg godt og ofte.

– Solkrem kan også bli en falsk trygghet, så det er viktig å ta pauser når sola er på det varmeste. Vi har nok litt å lære av siestaen i sydligere land.

Blir solbrent når man ikke soler seg

Undersøkelser Kreftforeningen har gjort viser at flere og flere blir solbrente når de ikke soler seg bevisst.

– De fleste tar med seg solkrem når de drar på stranden, men det er lett å glemme når man skal jobbe i hagen eller ta en joggetur. Så det er viktig å huske på solkrem og caps når man er ute i sola om sommeren, selv om man ikke nødvendigvis skal sole seg, sier Vigander.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)