Hopp til innhold

Fotballfest i HD

Med fotball-VM like rundt hjørnet er årets tv-modeller klare i butikkhyllene. Denne testen av nye store skjermer viser at plasmaene er i ferd med å få et aldri så lite comeback.

Panasonic-skjermene TX-P50X20 (t.v.) og TX-P50G20

Disse to Panasonic-skjermene kommer best ut. Til venstre TX-P50X20 (beste kjøp) og TX-P50G20 (best i test).

Foto: John Nordahl

Fotball-VM er den begivenheten som samler flest tv-seere verden over. Selv om det norske landslaget glimrer med sitt fravær i år, er årets FIFA-mesterskap førsteklasses tv-underholdning for alle fotballelskere – ikke minst nå som alle kampene kringkastes i ekte HD-kvalitet!

Og hva passer vel bedre da enn en stor flatskjerm som kan gjengi spillet i all sin prakt?

Utfordrende HD-innhold

Sportssendinger og spesielt fotball er faktisk noe av det mest krevende å gjengi for en tv.

Ikke bare har du en yrende stadion full av spillere og tilskuere som skal gjengis så skarpt og tydelig som mulig, du har også et kamera som er i konstant bevegelse etter ballen på banen.

De fleste flatskjermer takler stillbilder og rolige filmsekvenser uten problemer – det er først når bildet er i bevegelse at svakhetene kommer til syne.

Sliter med skarpheten

Mange flatskjermer er rett og slett trege av seg, og sliter med å bevare et skarpt bilde under hurtige kamerabevegelser, eller når objekter på skjermen er i bevegelse.

For å utbedre dette har tv-produsentene introdusert skjermer med raskere bildepaneler og videoprosessering med såkalt bevegelseskompensering.

Ved enten å doble (100 Hz) eller firedoble (200 Hz) antall bilder som vises i sekundet, glatter man ut overgangene og oppnår jevnere bevegelser.

SE OGSÅ DISSE TESTENE:

Panasonic TX-P50G20

Panasonic TX-P50G20

Den beste sportsskjermen? Panasonic TX-P50G20

Foto: John Nordahl

2010 kan se ut til å markere et aldri så lite comeback for Panasonic og plasma generelt. Kombinasjonen av et lynhurtig plasmapanel og moderne bevegelseskompensering, gir nemlig feiende flotte sportsbilder!

  • 50" plasma, 1920 x 1080
  • 600 Hz bildebehandling
  • 4 HDMI inn (1 sidemontert)
  • RiksTV/MPEG4 tv-mottaker
  • Pris: kr 15.000

Vi har tidligere sagt at TH-PX50G20 har noe av den glatteste og mest behagelige bildegjengivelsen vi har sett fra en skjerm, uansett pris. Panasonics kjappe bildebehandling jobber perfekt på lag med det raske plasmapanelet, og sørger for svært glatte og sømløse bilder uten tegn til flimring.

Selv når vi sammenligner med de raskeste LED-skjermene med 200 Hz, er det tydelig at plasmaskjermen har en anelse mer naturlige og sømløse bevegelser, og at den klarer å bevare skarpheten bedre når det går fort for seg på fotballbanen.

Vi snakker fortsatt om en plasmaskjerm som trives best i dempede omgivelser, og krever kontrollerte lysforhold for å yte sitt beste. Men om du kan gi denne tv-en de rette arbeidsforholdene, kvitterer den da også med en bildegjengivelse vi ikke har sett maken til i dette prisleiet tidligere.

Sånn sett er Panasonic TX-P50G20 en aldri så liten sensasjon, og en perfekt skjerm til både sport og film!

PLUSS: Superglatt HD-bilde med god kontrast.

THX-modus gir naturlige farger. Avanserte innstillingsmuligheter.

MINUS: Svartnivået ikke helt i Kuro-klasse.
Ytelsen på standard oppløsning kunne ha vært enda bedre.

Samlet vurdering: 6 poeng (av 6 mulige).
BEST I TEST!

Les full test av Panasonic TX-P50G20 på Lyd & Bilde

Panasonic TX-P50X20

Panasonic TX-P50X20

Plasma for alle penga: Panasonic TX-P50X20

Foto: John Nordahl

Panasonic TX-P50X20 er den billigste av de to plasmaskjermene i denne testen, og viser seg å være en rimelig storskjerm med overraskende høy bildekvalitet!

  • 50" plasma
  • MPEG4/RiksTV
  • SD-kortinngang
  • 4 HDMI, 2 scart, pc-inngang
  • Pris: kr. 10.000

Om du trodde plasma var en gammel og utdatert teknologi, må du tro om igjen. Selv om langt færre produsenter tilbyr plasmaskjermer nå enn tidligere, finnes det fortsatt de som utvikler teknologien videre.

Panasonic er blant de som satser sterkest på plasma, og har jobbet mye med å få høyere lysstyrke og lavere strømforbruk ut av panelene sine. 50X20 har alt det en god plasma-tv skal ha, og svært få av svakhetene man forbinder med en storskjerm i budsjettklassen.

Med et godt plasmapanel, som riktignok mangler full HD-oppløsning men som leverer svært god kontrast, svartnivå og imponerende fargegjengivelse, er man nærmest garantert gode bildeopplevelser.

Panasonic 50X20 har i tillegg tilstrekkelig lysstyrke til å levere smellvakre bilder i et opplyst rom, men det blanke frontglasset gjør likevel at den egner seg best i rom hvor man har kontroll på lyset.

PLUSS: God kontrast. Bra svartnivå. Naturlige farger.

MINUS: Mangler HD-oppløsning.

Samlet vurdering: 5 poeng.
BESTE KJØP!

Les full test av Panasonic TX-P50X20 på Lyd & Bilde

Grundig Fine Arts 46 LED

Grundig Fine Arts 46 LED

Lekker design-LED: Grundig Fine Arts 46

Foto: John Nordahl

Toppserien Fine Arts gir oss det beste fra Grundig, pakket inn i et utsøkt, designorientert kabinett i metall.

  • 46" LED LCD, 1920 x 1080
  • MPEG4/RiksTV
  • 4 HDMI, 2 scart, pc-inngang
  • USB-opptaksfunksjon
  • Pris: kr. 15.000

Kvalitetsfølelsen er stor på Fine Arts 46. Grundig har likevel et bildepanel med litt begrenset kontrast i forhold til de beste, og krever derfor at man må justere litt etter lysforholdene i rommet.

Derimot er fargeinnstillingene gode, og tv-en gir suveren skarphet med HD-kilder. Skal man se på raske bilder må man slå av DNR i bildebehandlingen for få et bra bilde.

Lyden er midt på treet, og fjernkontrollen er noe plundrete. Ellers en utsøkt design-tv med gode prestasjoner i de fleste tilfeller.

PLUSS: Naturlig fargegjengivelse. Lekker design.

MINUS: Begrenset svartnivå. Begrenset detaljomfang i mørke scener.

Samlet vurdering: 5 poeng.

Les full test av Grundig Fine Arts 46 LED på Lyd & Bilde.

LG 47LE850N

LG 47LE850N

Perfekt kombi-tv: LG 47LE850N

Foto: John Nordahl

Skjermen fra LG gir dype svartnivåer og utsøkt kontrast som tilfredsstiller filmfansen. Med effektiv bevegelseskompensering i tillegg er den godt egnet til de kjappeste sportssendingene.

  • 47" LED LCD, 1920 x 1080
  • MPEG4/RiksTV
  • LED-baklys med lokal dimming
  • 4 HDMI, 2 scart, pc-inngang
  • Pris: kr 18.000

LG leverer her en tv som langt på vei gir "det beste fra to verdener" både når det gjelder design og bildekvalitet, og som har høyt potensial både som film- og sportsskjerm.

Vi endte opp med en kontrast rundt 90, og ved å skru av en del funksjoner som støyreduksjon og lyssensor, redusere fargemetningen noen hakk og finjustere lysstyrken litt, så gir denne skjermen meget gode bilder.

Brukergrensesnittet er veldig intuitivt og bra, og fjernkontrollen brukervennlig. Lyden er derimot langt under hva vi forventer av en tv i denne prisklassen.

PLUSS: Meget bra svartnivå og kontrast. Glatte bevegelser.
Avansert, men brukervennlig.

MINUS: Overdrevne standardinnstillinger.

Samlet vurdering: 5 poeng.

Les full test av LG 47LE850N på Lyd & Bilde

Sharp LC46LE820E

Sharp LC46LE820E

Firefargers LCD-panel: Sharp LC46LE820E

Foto: John Nordahl

Sharp er ute med et helt nytt LED-LCD-panel som bruker fire grunnfarger istedenfor tre (RGB). Spørsmålet er om det gir Sharp et bildemessig fortrinn?

  • 46" LED LCD, 1920 x 1080
  • Quattron firefargers panel
  • MPEG4
  • USB-opptak/timeshift
  • 4 HDMI, 2 scart, pc-inngang
  • Pris: kr 18.000

Sharp henvender seg til de avanserte brukerne med denne tv-en, som har et vell av innstilings- og kalibreringsmuligheter. Derimot kunne man gjerne ha gjort en enda bedre jobb når det gjelder bildet rett opp av esken.

Sharp har lagt seg på de samme litt overdrevne fabrikkinnstillingene vi ser hos fargesterke merker som Samsung og LG. Det er litt synd, og man må faktisk foreta en del grep for å normalisere bildet.

Etter noen modererende tiltak i bildemenyen fremstår Sharp som skarpt og velbalansert, fire farger eller ei. Brukergrensesnittet er av de mer brukervennlige vi har vært borti, og fjernkontrollen likeså.

PLUSS: Flott fargegjengivelse. Avanserte justeringsmuligheter.

MINUS: Krever en del justering for å bli optimal.

Samlet vurdering: 5 poeng.

Les full test av Sharp LC46LE820E på Lyd & Bilde

Sony KDL.46NX700

Sony KDL-46NX700

Designperlen: Sony KDL.46NX700

Foto: John Nordahl

Hvem sa at en tv skal være trøtt og kjedelig? Sonys nye 700-serie med metallsokkel er et behagelig avbrekk i flatskjermvrimmelen.

  • 46" LED LCD, 1920 x 1080
  • MPEG4/RiksTV
  • Bravia Internett-tv
  • 4 HDMI, 2 scart, pc-inngang
  • Pris: kr 18.000

Sonys 2010-modell har heldekkende frontglass og kan leveres med en spesiell sokkel som tillater skjermen å "tiltes" bakover, noe som gjør den velegnet for plassering på lave bord og hyller i tråd med designtrenden om dagen.

Designmessig gir den definitivt B&O-vibber, men byggekvaliteten står ikke helt i samme stil: Det skrangler litt i plastbakstykket ved høye volumer, noe som ikke er like imponerende.

Sony har levert en tv med generelt gode grunninnstillinger, og utover det at kontrast og farger må modereres noe, er det svært lite å sette fingeren på hos KDL-46NX700. Glimrende bevegelseskompensering gjør at tv-en trives med raske bilder som sport og action. Flott brukergrensesnitt og god lyd bidrar også i positiv retning. Bare litt dumt at den eksklusive sokkelen er ekstrautstyr.

PLUSS: God kontrast og svartnivå. Glatte og støyfrie bilder.
Bra lydgjengivelse

MINUS: Stor og klumpete fjernkontroll.

Samlet vurdering: 5 poeng.

Les full test av Sony KDL.46NX700 på Lyd & Bilde

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)