Hopp til innhold

Føflekker på penis

Han er urolig og lurer på om det kan være kreft.

Jeans
Foto: ScanStockPhoto

 

 

Spørsmål

Hei. Jeg har oppdaget noen flekker på penishodet. Det er fire føflekker som er tre - fire milimeter store og ganske lyse i farven. Kan dette være kreft?

Åse svarer

Hei. Det er nok ikke kreft du har fått. Mest sannsynlig har du fått det som heter «kjønnsvorter» (eller kondylomer) på penishodet. De varierer i form, størrelse og farge. Som regel er de hudfargede. Noen er flate mens andre mer utstående med en mer ruglete overflate.

Kjønnsvorter er helt ufarlige og veldig vanlige blant unge mennesker. Smitten overføres seksuelt, men det kan ta opptil et år fra man er blitt smittet til man oppdager synlige vorter.

For å få stilt en sikker diagnose må du imidlertid til lege, og da kan du også få behandling. Behandlingen kan være at legen pensler på et stoff som du vasker av selv etter noen timer. De kan også behandles med såkalt «frysing» med flytende nitrogen eller du kan få resept på et middel som du behandler deg selv hjemme med (Wartec eller Condyline).

Vortene går bort av seg selv etter en stund, men det varierer veldig hvor lang tid det tar før de forsvinner.

Hilsen 
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer 

Prikker på penis

 

 

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)