NRK Meny
Normal

Prikker på penis

Er det farlig med små røde prikker på penis?

Mann (Illustrasjonsbilde)
Foto: ScanStockPhoto

 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 18 år som har fått små prikker på penis. De er som små røde kviser. Er det farlig? Hvordan ser kjønnsvorter ut?

Åse svarer

Hei. Kjønnsvorter kan se ut som «røde prikker», men som oftest er de mer hudfargede eller hvitaktige. De kan være runde, flate eller mer stilkete med «blomkålaktig» overflate.

På penishodet kan gutter også få røde prikker som ledd i en klamydiainfeksjon i urinrøret.

Langs kanten av penishodet sitter det små «nupper» som skal være der. Det hender at enkelte plutselig legger merke til dem og tror at det er noe galt.

Uansett er «røde prikker» ikke farlige. Hvis det er vorter vil de forsvinne av seg selv, men det kan ta lang tid før de blir borte.

Dersom det er et mer rød-prikkete utslett på penishodet bør du ta en klamydiatest som kun består av en urinprøve. 

For å få avkreftet/bekreftet om det er kjønnsvorter du har, må du nesten la en lege få se på dem.

Vennlig hilsen 
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.