Flere yngre kvinner får brystkreft

Stadig flere kvinner i 40-årene får brystkreftdiagnose. Ekspertene tror sene barnefødsler er en av årsakene.

Brystkreft

Østrogen spiller en viktig rolle i utviklingen av brystkreft.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Brystkreft er den vanligste kreftformen hos norske kvinner. Heldigvis overlever stadig flere, men tallet på de som får diagnosen øker.

Siden 1990 har brystkrefttilfellene blant kvinner i 40-årene økt med cirka 20 prosent.

Får barn senere

Fagfolk kan ikke peke på én bestemt grunn til at det er slik, men en av årsakene kan være at vi får barn senere enn før.

- Det er gunstig å få barn tidlig. Det er også gunstig å få flere barn, fordi man da kutter ned på perioden i livet kvinnen menstruerer, sier forskningsleder Steinar Tretli ved Kreftregisteret til NRK Puls.

Kvinnelige kjønnshormoner, østrogener, påvirker brystkjertelvevet og spiller en viktig rolle i utviklingen av sykdommen. Tidlig pubertet og sen overgangsalder er dermed en risikofaktor.

Video Flere unge får brystkreft

- Brystkreft? Da dør jeg. Det var Trine Hanche Aasens første reaksjon på diagnosen.

Oppdages tidligere

Men dette er ikke den eneste årsaken til økningen, tror Tretli.

Selv om det ikke blir registrert, tror Kreftregisteret at kvinner i større grad enn før går til privat mammografi tidlig, og at dette kan være noe av årsaken til at flere får diagnosen i yngre alder.

De senere årene har forskerne også sett en klar sammenheng mellom alkohol og brystkreft . Bare et lite glass om dagen øker risikoen med over 10 prosent.

Livsstil generelt og genetisk arv påvirker også brystkrefttallene.

- Lev sunt, lev normalt

Likevel vil ikke kreftspesialisten at unge kvinner skal tenke for mye på en mulig brystkreftdiagnose.

På spørsmål om hva han selv ville gjort hvis han var ung kvinne, svarer han at han ikke ville tenkt for mye på det.

- Sats på å leve sunt og normalt, er hans råd.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.