Fargebilder avslører kreft hos unge

Når unge kvinner får brystkreft, kan det være vanskelig å se med vanlig mammografi. Fargeteknikker kan bli fremtiden.

Fargemammografi

Mammografiteknikk med farger oppdager svulster også i tett brystvev.

Foto: KTH

Mammografi avslører brystkreft, men ikke for alle. Gråtonene i røntgenbildene gjør det nemlig vanskelig å skille svulster fra normalt brystvev dersom man har lite fett i vevet.

Typisk er det at unge kvinner har tettere brystvev enn eldre kvinner, som gjerne har mer fett.

- Fett blir fremstilt mørkegrått, mens svulster og vev er hvitt på vanlige mammografi-bilder, forklarer professor Per Skaane ved Oslo universitetssykehus til NRK.no.

Det svenske firmaet Sectra er nå klare med prototypen på sin nye mammografi-teknikk, «Photon Counting Spectral Imaging», som for tiden testes klinisk i Tyskland.

Teknikken er utviklet av professor Mats Danielsson ved det tekniske universitetet KTH i Stockholm .

Måler røntgenstrålenes energi

Mats Danielsson

Detektoren vi har utviklet, leser av energien på røntgenstrålene, sier professor Mats Danielsson.

Foto: KTH

Danielsson har stor tro på den nye teknologien.

- Det eneste som må skiftes ut på dagens apparater, er detektoren, sier han til NRK.no.

- Med denne teknologien kan vi måle energien på røntgenstrålene og lese dem av som farger. Det gjør det lettere å oppdage svulster. Ved bruk av kontrastvæske kan man også oppdage veldig små svulster, forklarer han.

Svenskene er først ute i verden med denne nye mammografi-metoden, og håpet er at teknikken kan tas i bruk allerede om et års tid.

Ingen endring for pasienten

Den store fordelen ved denne nye teknologien, er ifølge Danielsson at selve undersøkelsen kan foregå akkurat som før.

- For pasienten og legen blir det akkurat den samme undersøkelsen som før. Den eneste forskjellen, blir at resultatene blir bedre, tror han.

- Stråledosene blir heller ikke større ved bruk av denne teknikken, fortsetter han.

Selv om de svenske forskerne konsentrerer seg om behandlingen av brystkreft, utelukker ikke Danielsson at bruksfeltet vil utvides til andre typer kreft.

- Vi håper at de kliniske forsøkene vil vise at man får stilt sikrere diagnoser. Og det er klart at dette på sikt også kan brukes i forhold til andre kreftformer.

- Kan erstatte MR

Professor Per Skaane vurderer den nye teknologien som veldig spennende.

- Jeg tror også at denne teknologien sammen med bruk av kontrastvæske kan komme til å erstatte MR-undersøkelser for kvinner med tett brystvev, sier han.

Han tviler på at bildene vil bli fullt så gode som MR, men farge-mammografi har andre fordeler.

- Denne teknologien vil være tilgjengelig overalt, til mye lavere kostnader. MR er dyrt, i tillegg til at vi har kapasitetsproblemer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)