Hopp til innhold

Dobbelt så mange vil få kreft

Antallet krefttilfeller vil antakelig eksplodere i løpet av de neste 20 årene, advarer Verdens helseorganisasjon.

Anne Lise Ryel

Om bare ti år kan vi ha 30 prosent flere krefttilfeller i Norge hvert år, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Foto: Bjørn Schei

Hvert åttende dødsfall i verden skyldes kreft, ifølge beregninger fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Kreft rammer flere enn aids, malaria og tuberkulose tilsammen.

12 millioner mennesker får hvert år en kreftdiagnose, og i 2030 vil tallet være adskillig høyere, med mindre det blir satt i gang tiltak for å forebygge sykdommen i større grad.

- Tendensen er den samme i Norge. Ifølge tall fra Kreftregisteret, ligger det an til en økning på 30 prosent de neste ti årene, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til NRK.no.

Årsaken ligger i livsstil

Det er flere årsaker til økningen vi nå ser på verdensbasis. Økningen i levealder er én av dem, fordi antallet krefttilfeller øker med alderen.

- Utfordringen er at en stor del av økningen er livsstilsrelatert. I Norge handler det først og fremst om røyking, kosthold og fysisk aktivitet, sier Ryel.

Selv om tobakk fortsatt er den største enkeltfaktoren ved utvikling av kreft, slutter stadig flere å røyke i Europa. Store salgsframstøt fra tobakksprodusentene i Asia og Afrika gjør at røyking blir en stadig større faktor i disse områdene.

- For å snu trenden på verdensbasis, blir det svært viktig å unngå at flere begynner å røyke, sier Ryel.

1 av 3 tilfeller kan unngås

Et stort antall av krefttilfellene har direkte sammenheng med livsstil. Ut fra det man vet i dag, kan 1 av 3 tilfeller unngås.

- Det viktigste er å ikke røyke. Så er det viktig å spise sunt og å bevege seg, i tillegg til å vise solingsvett, sier Anne Lise Ryel.

Men generalsekretæren i Kreftforeningen er opptatt av at dette ikke utelukkende skal bli et personlig ansvar.

- Dette er jo også et samfunnsanliggende. Bedre sykkelstier, frukt og grønt i skolen og trening i arbeidstiden er tiltak som kan gjøre det enklere for folk å leve sunt, sier hun.

Ingen garanti

Selv om en sunn livsstil har vist seg å redusere antall krefttilfeller generelt, er også kreft en sykdom som rammer tilfeldig og urettferdig.

- Man har ikke garanti for noe. Men hvis man har levd sunt, vil kroppen også tåle mer hvis man skulle bli syk. Kanskje klarer man seg bedre gjennom behandlingen og har det bedre etterpå, sier Ryel.

26.000 nordmenn får hvert år en kreftdiagnose. 2 av 3 overlever sykdommen.

Torsdag 4. februar er det Verdens kreftdag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)