Hopp til innhold

Flere velger abort

Aborttallene fortsetter å stige. Snart er vi tilbake på rekordnivåene fra 80-tallet.

Kvinne med hendene på magen
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

De endelige tallene fra Folkehelseinstituttet, viser at det ble utført 16.073 aborter i Norge i 2008. Det er over 900 flere enn året før.

Av disse var 634 behandlet i nemnd, det vil si at de ble utført etter grensen for selvbestemt abort, utgangen av 12. svangerskapsuke.

Antallet nemndbehandlede aborter holder seg nokså stabilt fra året før, med en svak nedgang på 13 søknader.

Tilbake på tidligere høyder

Etter at selvbestemt abort ble lovlig i Norge i desember 1978, økte tallene jevnt og trutt fram til 1989. Da ble det utført 16.208 aborter.

I årene etterpå har tallene vært lavere, og så sent som i 2005 lå aborttallene under 14.000.

- Det har vært en stigning de siste tre årene, men dette sammenfaller også med at vi innførte elektronisk meldeskjema. Økningen kan ha sammenheng med at melderutinene er bedre, men det kan vi ikke bevise, sier Kristin Gåsemyr ved Abortregisteret.

Flest unge kvinner

Selv om det har vært en økning i antall tenåringsaborter, er det fortsatt kvinner mellom 20 og 24 år som oftest velger abort.

Tre prosent av alle norske kvinner i denne aldersgruppen fikk utført en abort i fjor.

Det er kvinner fra Oslo og Troms som oftest tar abort, både i denne aldersgruppen og generelt. Sogn og Fjordane og Rogaland har de laveste aborttallene.

Er du gravid og trenger noen å snakke med? Stiftelsen Amathea er den eneste landsdekkende rådgivningstjenesten som fokuserer på uplanlagt gravide. Telefontid er 08-20 på hverdager: 815 32 005.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)