Hopp til innhold

Flåttmidler kan forgifte dyret ditt

Flåttmidler solgt over disk i dyrebutikker inneholder ingredienser som kan gjøre hunden din svært syk.

Alfred får flåttdråper

Flåttmidler solgt utenfor apotekene kan gi dyret ditt alvorlige bivirkninger. Det finnes et utall midler å få kjøpt, både som dråper og som halsbånd.

Foto: Elise Øygaren / Illustrasjon

Flere veterinærer advarer nå mot flåttmidler som selges – helt lovlig – over disk i norske dyrebutikker. Mens flåttmidler generelt skal foreskrives av veterinær og utleveres fra apotek, er det stadig flere produkter som dukker opp i norske butikker.

Midlene inneholder ingredienser som ikke lenger omfattes av legemiddelloven, og som derfor er reseptfrie. De kan likevel ha farlige bivirkninger, og har, ifølge flere veterinærer NRK har snakket med, ført til kroniske forgiftningsreaksjoner, nyresvikt og allergi hos flere hunder.

Har du opplevd bivirkninger med flåttmidler kjøpt i dyrebutikker? Tips oss!

Likevel er de lovlige å selge, dersom virkestoffene er godkjente i EU.

Veterinær Per Bye har vært klar over problemene knyttet til disse flåttmidlene helt siden han behandlet hunden Demi i 2005. Demi kom livløs inn på klinikken, med store pupiller i ujevn størrelse. Bye tok en blodprøve som viste organofosfatforgiftning, som oppsto etter at hunden hadde brukt et halsbånd kjøpt i dyrebutikk. Demi reddet livet, takket være en motgift fra sykehuset i Kragerø.

– Dyrebutikkene stiller diagnose uten kompetanse

Siden har Bye vært svært oppmerksom på problematikken. Til NRK.no forteller han at han har sendt inn mellom 50 og 100 bivirkningsrapporter fra disse flåttmidlene siden 2005. Både Mattilsynet og Legemiddelverket har fått meldinger, men ifølge Bye har ikke myndighetene fulgt opp godt nok.

– Dyrebutikkene selger medisinliknende preparater de påstår har en effekt. De stiller en diagnose uten kompetanse, og jeg er oppriktig bekymret for helsa til dyra, og særlig til barn som leker med disse dyra. Hva skjer om de klapper en hund som er smurt inn med disse midlene, og så stikker hånden i munnen? spør han.

Det er Mattilsynet som fører tilsyn med dyrebutikker, og Mattilsynet som har ansvar for dyrevelferden i Norge. Bye mener de svikter grovt når de ikke tar risikoen ved disse produktene på alvor.

– Her har vi midler som kan gi akutt, livstruende reaksjoner for mennesker om det kommer inn i munnen. Hvordan kontrollører fra Mattilsynet kan gå inn og gi frisignal for at slike fortsatt selges, er over min forstand. Det er ikke i samsvar med god veterinærmedisin, sier Bye.

LES OGSÅ:
LES OGSÅ: Flåttbitt er hovedårsaken til hjernehinnebetennelse hos barn

Caspar

Hannkatten «Caspar» mistet pelsen etter å ha blitt behandlet med et billig og populært flåttmiddel, kjøpt i dyrebutikken.

Foto: Helen Øvregaard / Privat

Mattilsynet har ikke ansvaret

Mattilsynet har på sin side ikke ansvar for disse midlene. Til tross for at flåttmidlene selges i dyrebutikk, for å brukes på dyr, er det nå Klima- og forurensningdirektoratet (Klif) som ansvarer for insektsmidler.

– Vi forventer at alle flåttmidler som selges i butikk, med tanke på å sikre dyrehelsen, er i samsvar med regelverket. I dette tilfelle er det snakk om såkalte antiparasittmidler, som er omfattet av regelverk som Klima- og forurensningsdirektoratet fører tilsyn med. Vi er i dialog med direktoratet om disse type saker, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet til NRK.

– Men er det trygt for folk å kjøpe slike flåttmidler i butikk?

– Tilsynelatende ikke, hvis det er forbundet med bivirkninger, da er det ikke trygt å bruke denne type midler, sier han.

– Men dere som myndighet må jo vite om det som selges er trygt for forbrukerne?

– Hvis vi snakker om flåttmidler, er ikke det Mattilsynets ansvarsområde, men vi har en dialog med dem som har ansvaret. Disse produktene skal være registrert i produktinformasjonsdatabasen til Klif, og det er også utgangspunktet for reguleringen av stoffene i disse midlene, sier Wold.

LES OGSÅ: Vil at flere skal ta flåttvaksine
LES OGSÅ: Farlig flått funnet i Østfold

Godtatte virkestoffer har gitt bivirkninger

Enkelte av stoffene i disse midlene er blitt analysert, og flere vitenskapelige rapporter har vist til dels stor risiko for bivirkninger. Mens kontrollen med flåttmidler er underlagt Legemiddelverket om midlene inneholder legemidler, er det Klima og forurensningstilsynet som ansvarer om de inneholder insektgift.

« Norge har per i dag ingen godkjenningsordning for denne typen produkter, men om et par år vil de måtte godkjennes av Klif (i henhold til biocidforskriften). Det er imidlertid i dag et krav om at produktene skal inneholde tillatte virkestoffer og de skal være registrert i Produktregisteret», skriver seniorrådgiver Solveig Aamodt i Klima og forurensningsdirektoratet i en epost til NRK.no.

Men mens virkestoffene er blitt godkjent innenfor EU, sitter veterinær Per Bye med mange saker med bivirkninger. Han sier selv han har meldt fra i seks år, uten å bli hørt av myndighetene. Både Mattilsynet og Klif sier de ikke har mottatt konkrete tilbakemeldinger på disse produktene før tidligere i år.

Det holder ikke, mener Per Bye.

– Mattilsynet har ved gjentatte bekymringsmeldinger de siste 6 årene, vist at de ikke forstår problemene rundt disse produktene. Jeg vil råde Mattilsynet til å søke veterinærmedisinsk assistanse, og gjerne søke hjelp fra Giftinformasjonen eller veterinærinstituttet, sier han.

Lett å finne flåttmidler

Ifølge Klif har produsenten selv et ansvar for at produktene er trygge. Da NRK.no selv prøvde å kjøpe midler i dyrebutikkene, var det mange produkter å velge i, og mange med stoffer vi aldri hadde hørt om. Og det råder stor uvitenhet i butikkene. Vi spurte om produktene var trygge for hundene. Svaret vi fikk var stort sett at ”Ja, det skal de være”.

LES OGSÅ: Folk hamstrer flåttmiddel
LES OGSÅ: Mye flåttsykdom på husdyr

Men i Kragerø forteller Per Bye om to tilfeller av forgiftning og bivirkninger de siste par ukene. Begge hundene har brukt et av de mest populære midlene som er å få kjøpt i dag.

– Eiere som kjøper slike produkter blir lurt, og dyrene lider i forbindelse med forgiftningene, men ingen bryr seg, sier Bye.

Det hersker stor enighet om hva som er anbefalt måte å behandle hunden mot flått på. Både fagmiljøer og ansvarlige oppdrettere anbefaler hunde- og katteeiere å gå til dyrlegen, få en sjekk og deretter utskrevet en resept på et legemiddel mot parasitter.

Har du opplevd bivirkninger med flåttmidler kjøpt i dyrebutikker? Si din mening i kommentarfeltet!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)