Hopp til innhold

«Caspar» mistet pelsen

Katten fikk store problemer etter flåttbehandling fra dyrebutikken. Mange har fortalt om sine erfaringer med flåttmidler fra dyrebutikken.

Caspar

Caspar er en av flere hunder som har mistet pelsen som følge av farlige flåttmidler.

Foto: Helen Øvregaard / Privat

De fleste dyreeiere går til dyrlegen når de trenger flåttbeskyttelse. Vanligvis får hunden en helsesjekk, og flåttmidlene hentes ut på apoteket.

De siste årene er det blitt stadig mer populært å selge flåttpreparater i dyrebutikker, og det finnes et utall preparater å få kjøpt. Ofte er de direkte importert fra utlandet, og ofte har de aktive ingrediensene vært lite testet på dyr.

I 2005 holdt Elinor Rønning på å miste hunden «Demi». Hun hadde kjøpt et flåtthalsbånd i den lokale dyrebutikken, fordi hun skulle på ferie og ikke hadde tid til å gå til veterinær.

Har du opplevd bivirkninger med flåttmidler kjøpt i dyrebutikker? Tips oss!

Demi

Hunden «Demi» var døden nær etter å ha fått et flåtthalsbånd kjøpt i en dyrebutikk. Eier Elinor Rønning hadde dårlig tid da hun kjøpte båndet. Det førte til en alvorlig forgiftning.

Foto: Willy Nilsen

– Allerede dagen etter, så jeg at det var noe merkelig med hunden. Den var sløv i blikket og slapp, og pupillene var veldig rare, med ujevn størrelse. Jeg ventet til søndag morgen, men da hadde den diaré og rare øyne. Da dro jeg til dyrlegen, sier Rønning.

Demi så ut som hun var døden nær da de kom seg til dyrlegen. Da hadde hun lav puls, lav temperatur, og var uttørket. Alle indikasjoner pekte på forgiftning. Dyrlegen tok av flåtthalsbåndet og tok en blodprøve som viste organofosfatforgiftning.

– Det reddet hunden min. Vi måtte legge henne under varmeteppe, og vi måtte til sykehuset i Kragerø for å få atropin (motgift, journ. anm.), sier Rønning.

Politianmeldte produsenten

Rønning politianmeldte produsenten, men saken ble henlagt av politiet. Siden har hun kjempet for å få flåtthalsbånd og -dråper forbudt på det norske markedet, men det er vanskelig kamp å vinne.

I tillegg til allverdens nye produkter som stadig lanseres på det norske markedet, er NRK.no er kjent med at produktet som forgiftet Rønnings hund fortsatt er til salgs enkelte steder.

Veterinær Per Bye behandlet Demi for forgiftningen. Han er sterkt kritisk til alle flåttmidler som selges over disk i butikkene.

– I beste fall har de ingen effekt. Har de en effekt, er det et legemiddel, etter definisjonen. I verste fall sprayer du hunden din med Radar, og det er ingen kontroll med hva dette gjør med dyrene, sier han.

Mistet pelsen etter regnvær

Den siste uka har NRK.no fått inn flere nye tilfeller av bivirkninger som følge av et annet produkt på markedet.

En av dem er katten Caspar. Matfar Oscar Eide har alltid pleid å bruke veterinærmedisiner, men tenkte ikke over det da kona kom hjem fra handletur med et av de mest populære produktene.

– Umiddelbart syntes jeg det var veldig praktisk. Vi dryppet stoffet i pelsen én gang, og det så ut til å virke. Etter to-tre uker dryppet vi igjen, fordi Caspar hadde vært mye ute. Etter et par dager oppdaget vi at det var mange kattehår rundt omkring. Han har lang pels, og bruker å røyte mye på denne tiden, så vi tenkte ikke mer over det, sier Eide.

Men så kom regnværet. Caspar ble klissvåt. Pelsen begynte å falle av i store dotter.

– Vi tenkte at han hadde fått skabb eller noe, og dro til veterinæren. Hun hadde aldri sett noe liknende, sier han.

Pelsen falt av i store flak. Under var huden hissig rød, og Caspar hadde fått mange små sår. Veterinæren satte katten på medisiner, og i løpet av en uke var Caspar tilbake i fasong.

Dråpene Eide benyttet, inneholdt margosaekstrakt. Fram til 1. mai i år var det klassifisert som legemiddel, men det er nå godkjent å bruke som insektsmiddel. Det er et stoff som tidligere har ført til hjerneskader og dødsfall hos barn i India, der den brukes som folkemedisin.

– Jeg er overrasket over at de ikke gjorde oss oppmerksom på risikoen. Når vi hører hvor farlig det er, er vi veldig betenkte over at det i det hele tatt selges over disk, det stiller vi oss helt uforstående til. Når det blir utblandet i vann, blir det enda verre. For oss var dette helt forferdelig, sier Eide.

– Kjøp flåttmidlene hos dyrlegen

Det var veterinær Helen Øvregaard som behandlet Caspar.

– Den hadde aldri hatt hudproblemer tidligere. To dager etter flåttmiddelet ble dryppet, begynte pelsen å falle av. Katten ble rød, klødde og fikk små sår. Det var en overfølsomhetsreaksjon, og det var overveiende sannsynlig at det var flåttmiddelet som forårsaket det, sier Øvregaard.

Caspar ble behandlet med kortison, og ble bra i løpet av en uke. Øvregaard er ikke nådig i dommen over flåttmidler fra dyrebutikkene.

– Flåttmidler som er testet ut og viser seg å være effektive i forsøk, er legemidler som selges i apotek. De er underlagt legemiddelloven, og det er strenge regler for å selge dem. Da kan man føle seg trygg på at legemidler er grundig testet på forhånd, det kan forekomme bivirkninger, men da er det iallfall ikke farlig å bruke dem, sier hun.

– Det som selges over disk i butikken er ikke underlagt de samme kravene. Jeg ville aldri anbefale noen å kjøpe flåttmidler et annet sted enn via veterinær eller apotek, sier hun.

Har du opplevd bivirkninger med flåttmidler kjøpt i dyrebutikker? Si din mening i kommentarfeltet!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)