Hopp til innhold

Folk hamstrer flåttmiddel

Salget har økt med nærmere 500 prosent i forhold til tre-fire år tilbake.

Flått
Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

– Vi har hatt en formidabel økning i år. Vi begynte ikke med flåttmiddel før litt ut på sommeren i fjor, men i løpet av hele fjoråret solgte vi bare en tidendedel av det vi har gjort hittil i år, sier Cecilie Lyse Hørthe i Jernia i en pressemelding.

Stor omtale i media om flåtten har hatt mye å si for det sterkt økende salget, tror hun.

57 syke hittil i år

På fem år har antallet flåttsyke nordmenn økt med 36 prosent, viser statistikk fra Folkehelseinstituttet. I fjor fikk 347 sykdommen Lyme borreliose, den vanligste sykdommen som overføres av flått. Hittil i år er 59 blitt syke.

– Antallet syke etter flåttbitt stiger for hvert år, og flåtten får stadig større utbredelse her i landet. Da er det ikke så rart at folk tar sine forholdsregler, sier Lyse Hørthe.

Nordmenns økende interesse for flåttmiddel blir bekreftet av Larvik-firmaet Kirk AS, en av leverandørene av flåttmiddel.

– Salget har økt med nærmere 500 prosent i forhold til tre-fire år tilbake, sier daglig leder Ole Nilsen.

En av besteselgerne er en spray som skal holde flått og andre bitende insekter borte i seks timer etter at huden er sprayet.

Flått trives i høyt gress

Det er også lurt å dekke til kroppen når du ferdes i terreng der flåtten er kjent for å trives, som i høyt gress, busker og kratt. Heldekkende jakker og bukser er lurt, og putt gjerne buksebenet ned i sokkene. Gummistøvler er også svært preventivt.

Oppdager du flått på huden, er det viktig å fjerne den så tidlig som mulig. Sitter flåtten fast i mer enn 24 timer, øker risikoen for overføring av Borrelia-bakterier, ifølge Folkehelseinstituttet.

Kontakt lege dersom du får et rødt utslett som brer seg rundt flåttbittet i løpet av tre dager til fire uker etter flåttbittet. Kontakt også lege ved feber, hovne lymfekjertler eller generell sykdomsfølelse.

LES OGSÅ: Ber hyttefolket vaksinere seg