Hopp til innhold

First Price-torsk får slakt av Forbrukerrådet

NRKs store test av frossenfisk viste at 40 prosent av First Price-torsken forsvant før den lå klar på tallerkenen. – Bevisst manipulasjon for å få en høyere fortjeneste, sier forbrukerpolitisk direktør Audun Skeidsvoll i Forbrukerrådet.

– Her betaler du tidvis en ganske høy kilopris for vann.

Det sier Audun Skeidsvoll i Forbrukerrådet når han ser resultatet av NRKs store test av frossenfisk. Der kom det frem at mye av det du betaler for når du kjøper fisk er vann, som forsvinner før maten ligger på tallerkenen.

– Dette er ren manipulasjon av folks lommebok, sier en indignert Skeidsvoll til NRK.no.

40 prosent av vekten forsvant

Audun Skeidsvoll

Audun Skeidsvoll i Forbrukerrådet ønsker å heve kvaliteten på frossenfisk.

Foto: cf-wesenberg/kolonihaven.no

NRK har tint 11 ulike frossenfiskprodukter, og konklusjonen er at forskjellen er stor. Ved de beste produktene var avrenningen på bare noen få prosent, mens de dårligste gikk ned over 22 prosent i vekt.

Etter at torsken fra First Price både er tint og varmet opp, har faktisk hele 40,6 prosent av vekten forsvunnet!

– I 2010 kalte vi denne praksisen for juks, og det virker dessverre som om ting ikke er blitt bedre.

Skeidsvoll og Forbrukerrådet gjennomførte nemlig en tilsvarende tinetest av fisk i 2010, hvor First Price-torsken gjennomgikk meget nøye kontroll. Den gang forsvant 25 prosent av vekten ved tining, og en 800 grams pakke med torsk tørket inn til under 500 gram med ferdig vare når fisken ble varmet opp.

– Mulig å produsere bedre fisk enn dette

Torsk i stykke og blokk

Torskestykker i blokk (øverst) vil naturlig ha noe mer avrenning enn hele fileter (nederst).

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Ifølge Skeidsvoll viser NRKs tinetest at fiskeprodukter bare bør ha noen prosents avrenning ved tining, men at bransjen spekulerer i å selge fisk med mye vann, som siden forsvinner.

– Under den forrige runden med tining av frossenfisk så vi at vekten på mange produkter ble hevet ved hjelp av injisering av saltvannslake, og vi har ingen grunn til å tro at slik aktivitet ikke skjer i dag, sier Skeidsvoll.

Skeidsvoll etterlyste etter testen i 2010 klarere regler for behandling og produsering av frossenfisk, i et forsøk på å heve kvaliteten på fisken.

– NRKs test viser helt tydelig at det er mulig å produsere fisk som bare har noen få prosents avrenning, sier han.

– Viser spennvidden

Kine Søyland

Kine Søyland, informasjonssjef i Norgesgruppen.

Foto: Norgesgruppen

Norgesgruppen produserer både First Price-torsken og Jacobs Utvalgte, produktene som kommer henholdsvis dårligst og best ut i testen. Ifølge Kine Søyland, informasjonssjef i Norgesgruppen, bekrefter NRKs test at ulike produkter egner seg til ulik bruk.

– Denne testen viser spennvidden på produktene som finnes. Som forbruker kan man både få tak i billig fisk til suppe på tirsdagskvelden, og noen fine fileter til lørdagsmiddagen.

Hun sier også at det er helt naturlig at ulike produkter mister ulike mengder vann.

– First Price er en pose med mindre torskestykker, og da må man forvente et større tap enn ved de store filetene i Jacobs Utvalgte. Det er også et vesentlig mye rimeligere produkt, som fortjener å være et alternativ for dem som ønsker noe billig, sier hun til NRK.no.

– Innenfor det normale

Magnus Åsli

Magnus Åsli er forsker ved Nofima.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

NRKs tinetest ble gjennomført av matforskningsinstituttet Nofima, og forsker Magnus Åsli forteller at det er mange faktorer som kan påvirke hvor mye vann som tiner vekk fra fisken.

– Det meste av forskjellene skyldes nok ulik innfrysingsprosess, samt at vi har testet et spekter av ulike produkter fra loins, stykker, filet og blokk. Fisk som fryses raskt inn og har en stabil frysetemperatur vil holde bedre på vannet enn fisk som fryses inn tregere. Fangstmetoden kan også spille inn, siden stress gjør fisken dårligere i stand til å holde på vannet.

I tillegg til å veie vannet som forsvant, har Nofima også målt tørrstoffet i fisken. Dette forteller om forholdet mellom fisk og væske i det opprinnelige produktet, og ligger innenfor det normale for torsk (rundt 80 prosent). Åsli understreker at all fisken hadde et tinetap som var innenfor det forventede, og at testen ikke har vist tegn på fisk som er tilsatt vann.

– Tørrstoffinnholdet i fisken er som normalt, så det er ingenting som tyder på at fisken er påvirket etter fangst. Det eneste unntaket er noen av de mer eksklusive fiskestykkene, som er belagt med et tynt islag for å beskytte fisken, såkalt glasering.

Og selv om fisken blir lettere fra fryseren til tallerkenen, får du fortsatt mye mat for pengene, sier forskeren.

– Etter å ha tatt høyde for avrenning koster den billigste torsken mellom åtte og ti kroner per porsjon. Da får du mye sunne proteiner for pengene, sier Åsli.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)