Torsken bakes i ovnen og buljong, blåskjell og grønnsaker helles over torsken når torsken er ferdig. Se hva Øyvor Bakke sier når hun får servert det Kjartan Skjelde lager.

Torsk- og blåskjellsuppe med tomater og hjemmelaget potetpasta

Fiskesuppe med torsk, blåskjell, tomater, friske erter, sukkererter og hjertesalat. Kjartan Skjelde lager også urtemajones og serverer til.

Slik gjør du

Vask blåskjellene i rennende vann.

Finhakk sitrongress, sjalottløk, chili og hvitløk. Fres det i olje til løken er blank. Ha på blåskjellene, vin og vann. Dekk blåskjellene med et tungt lokk (lokket må være litt mindre en kjelen) og damp blåskjellene i press til væsken koker. Trekk kjelen av varmen og la det trekke i ca. 7-8 minutter.
Sil av kraften (spar halve delen til baking av torsk og halve delen til grønnsakene). Rens skjellene.

Skjær torskefileten i passende biter, gni de inn med salt og pepper, og legg de i en smurt ildfast form. Ha over olivenolje og halvparten av blåskjellkraften. Dekk det til med folie og bak det i ovnen på 180 °C i ca. 7 minutter. Fisken er klar når den flaker seg.

Potetpasta

Kok potene i saltet vann til de er møre. Sil vannet vekk og la de dampe noen minutter. Pisk inn eggeplommer og vend inn mel og parmesan. Smak til med salt. Rull deigen opp i små boller (som en drue) og kok bollene i vann. De er ferdige når de flyter opp.

Kok ertene og sukkerertene i halvparten av blåskjellkraften i ca. 2 minutter. Ha så i tomatene og hjertesalaten erteskuddene og den kokte potetpastaen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Ha det over torsken og server med det samme.

Urtemajones

Finhakk hvitløk, kjørvel, gressløk og brønnkarse.

Pisk sammen eggeplommer, hvitvinseddik, hvitløk, sennep og sukker, spe med olje til konsistensen er smidig og tykk. Ha i urtene og smak til med salt, pepper og sitron.

Tips

Kjartan Skjelde lager mat i Førkveld.

Kjartan Skjelde lager mat i Førkveld.

Kilde: Kjartan Skjelde i TV-serien Førkveld