Hopp til innhold

- Frossen fisk er best

Fersk fisk stinker. En undersøkelse viser at fisken som selges i fiskebutikkene rundt Mjøsa er dårligst i landet. Kjøp frossen fisk i stedet, sier matlærer.

Laksebiter

- Frossen fisk er best, mener kokkelærer.

Foto: Stein Hage, NRK

Odd Roger Rognhaugen er avdelingsleder ved Restaurant- og matfag på Mesna videregående skole i Lillehammer.

Etter avsløringene om at den ferske fisken som selges i butikkene i Mjøsområdet er dårligst i landet , og ofte helt uegnet som mat for mennesker, er hans oppfordring klar.

– Kjøp frossen fisk i stedet for fersk fisk. Frossen fisk er den ferskeste vi kan kjøpe her i Innlandet, sier Rognhaugen.

Må tines riktig

Han forteller at frossenfisken bare er toppen to timer gammel før den blir fryst ned ute på fiskefeltet. Forutsetningen for at den er best, er at den tines på riktig måte.

- Jeg anbefaler å tine fisk i kjøleskapet for da går det gradvis og forsiktig. Da trekkes vannet tilbake og fisken får naturlig konsistens. Hvis vi tiner for fort derimot, blir resultatet dårligere og fisken blir tørr.

– Se, kjenn og lukt på fisken

Matfaglæreren syns selv at kvaliteten på fersk fisk her omkring er variabel. Han mener vi som forbrukere bør være litt mer oppmerksomme på hva vi kjøper.

- Vi bør se litt mer på fisken, lukte litt og kanskje bruke fingrene litt. Da tror jeg vi kan få rimelig bra fisk også her omkring, sier Odd Roger Rognhaugen.

Fisk i fiskedisken.

- Be om å få kjenne på og lukte på, sier Odd Roger Rognhaugen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Men mange av oss aner ikke hvordan fisken skal se ut eller lukte. Rognhaugen gir noen tips.

Slik skal fisken være

- Den bør lukte ferskt og friskt sjøvann og en anelse tang og tare. Hvis du kjenner lukt av amoniakk (som er en ganske spesiell lukt), skal varselklokkene ring, for det er ikke god fisk, sier han.

Det er også mulig å se dårlig fisk på fargen.

- Hvis den begynner å bli litt brunlig eller mister glansen (dårlig glans kan man spesielt se på øynene til hele fisk) eller har misfargede gjeller og er litt slapp i konsistensen, er det også grunn til å være på vakt.

- Du kan også holde fiske ut for deg. Hvis den er ordentlig fersk skal den holde seg stiv og ikke falle slapt sammen, sier Rognhaugen.

– Som å kjøpe sko

Nå ligger jo fisken alltid i fiskedisken, utenfor rekkevidde for kundenes fingre. Men Odd Roger Rognhaugen insisterer på at vi må be om å få se og kjenne. Han sammenligner det med å kjøpe sko.

- En sko tar vi opp og klemmer på og prøver. Det gjør vi med klær også. Vi må bli like bevisste på den mater vi kjøper også, sier han.

Flere saker fra Innlandet