Spørsmål
Hei. Jeg har flere ulike typer av hudlidelsen urticaria, blant annet kulde-, varme-, kontakt- og stressurticaria. Jeg er 26 og har hatt dette siden jeg var 12 år. Har prøvd mange behandlinger - alt fra akupunktur til medisiner.
Legene trodde jeg skulle vokse dette av meg, men de eneste gangene jeg har vært noenlunde bra har vært mens jeg gikk gravid. Jeg har lest endel om at matvarer inneholder histaminer. Er dette riktig? Hvilke matvarer inneholder mest? Tenke jeg skulle prøve med en diett og unngå de matvarene som inneholder mest histaminer. Kan du hjelpe meg?
Siri svarer
Bjørkepollen kan utløse urtecaria. Foto: NRK
Hei. Aller først litt om hva histamin er og hva det gjør i kroppen. Histamin hører til en kategori stoffer som kalles nevrotransmittorer - det vil si at de har mange viktige funksjoner. Histamin lages fra aminosyren histidin som vi får i oss gjennom kosten.
Histamin lagres i det vi kaller mastceller og slippes ut ved behov. Det som skjer når man for eksempel har hudallergi eller urticaria er at disse mastcellene blir trigget av ulike stoffer både i matvarer og fra luft (for eksempel pollen). Da slippes det ut for mye histamin i blodet. Det gir en klassisk allergireaksjon med kløe, hevelse, tretthet, rennende nese og slimproduksjon.
Det man vet er at aminosyrene histidin og taurin øker histaminproduksjonen, likedan vitamin B6 og B12, mens vitamin C og E hemmer dannelsen. Det samme gjør aloe vera og ginseng.
Unngå jordbær om du har urticaria. Foto: NRK
Her er en liste over de matvarer man bør unngå; rabarbra, sjokolade, spinat, jordbær, peanøtter, rødbeter, mangold og pastinakk (grønnsaker), blå druer, persille, nektariner, eple, purreløk, auberginer, marmelade, blåbær, pekannøtter, hvetespirer, kakao, bjørnebær og paprika.
Heldigvis er det en del matvarer igjen du kan spise!
Men så er det store spørsmålet; hvorfor du har dette? Jeg ville rettet oppmerksomheten mot tarmen din. Mye tyder på at du har en ubalanse der. Tarm, hud og lunger «hører sammen» i kinesisk medisin. Derfor ville jeg oppsøkt en ernæringsterapeut som også kan ta en hårmineralanalyse av deg.
Mange med allergier har faktisk for lavt inntak av omega 3- fettsyrer (noe de fleste må ha som tilskudd) og også for høyt insulin. Insulin kan du få målt hos legen din med blodprøven C-peptid. Her er det uenighet om hvilken verdi som er akseptabel. Dr. Fedon Lindberg mener den skal være rundt 300 fastende.
Reduser inntaket av sukker. Foto: NRK
Om du har for høyt insulinnivå må du redusere inntaket av søtsaker og hvitt mel for å få verdien ned. Videre har mange allergipasienter en forurenset tarm og den må bygges opp med såkalte snille tarmbakterier for å få en god tarmflora. Det gjøres ved å ta tilskudd av slike bakterier (kalt probiotika) som kan kjøpes i helsekostbutikker.
Jeg håper noe av dette kan hjelpe deg videre!
Hilsen
Siri Aabel
Lege og homeopat