Er du allergisk mot flass?

Det er ikke hårene du reagerer på hvis du er allergisk mot katt, hund eller andre dyr med pels.

Katt og hund

Det er det du finner i pelsen som fremkaller allergi, ikke hårene i seg selv.

Foto: colourbox.com

Trodde du at du var allergisk mot dyrehår? Da må du tenke om igjen.

- Det man er allergisk mot, er allergener i spytt, talg, urin og hudflass fra dyrene. Ikke hårene, forteller rådgiver Grethe Amdal i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Årsaken til at man gjerne forbinder allergien med pelsen, er at det er festet små partikler fra stivnet spytt og flass til pelshårene.

Ingen allergivennlige raser

Dyr med lite pels er ikke mer allergivennlige enn dyr med mye pels. Faktisk kan allergikere også reagere på dyr helt uten pels, fordi det altså ikke er hårene som er problemet.

- Vi vet jo at noen mener de tåler noen raser bedre enn andre. Men dette er helt individuelt. Det finnes ikke allergivennlige hunder og katter, forteller Amdal.

- Er man allergisk, skal man ikke ha dette dyret. Så enkelt er det egentlig. Og spesielt viktig er det at man tar hensyn til barn – voksne kan jo gjøre sine egne valg, fortsetter hun.

Renere pels hjelper ikke

Men vil det da hjelpe å vaske dyrene oftere, slik at det ikke finnes like mye stivnet spytt og flass i pelsen?

- Det kan kanskje virke fristende. Men på sikt er det ingen god løsning å vaske dyr for mye. Det kan faktisk også føre til at de får mer flass og slikker pelsen mer, sier Amdal.

Hun understreker at grundig støvsuging er det essensielle der man har dyr.

Fant allergener etter ett år

I støvet hjemme finnes det hudflass og hår fra mennesker og eventuelle dyr.

- Jo mer støv man har, jo mer allergener. Det er viktig med grundig støvsuging, men vanskelig å få bort alt, forteller Grethe Amdal.

- Dette har faktisk vært testet nylig i en leilighet hvor det hadde bodd katter. Den ble vasket grundig ned, og likevel fant man katteallergener i leiligheten ett år etterpå, forteller hun.

Hvor mye som skal til før man reagerer, vil være veldig forskjellig fra person til person.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.